Nauka

Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mlijeka

Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mlijeka
Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mlijeka

JOHANESBURG - Prije 49.000 godina neko na prostoru današnje Južne Afrike je pomiješao mlijeko sa ilovačom da bi dobio boju. Za šta je ona korišćena ostaje tajna, ali je značajno da je mješavina napravljena ranije od prve upotrijebe boje - 47.000 godina ranije.

Mješavina je sačuvana na malom kamenu koji je Lin Vedli sa Instituta za evolutivne studije Univerziteta Vitvatersrand u Juhanesburgu pronašla 40 kilometara sjeverno od luke Durban.

"Naša analiza pokazala je da je ova mješavina sa ilovačom mogla da se nanese na neku površinu ili na ljudsku kožu", Vedliova i njen tim su naveli u akademskom žurnalu "Plos One".

Najstarija dokumentovana upotreba mlijeka u mješavini pigmenata zabilježena je u Grčkoj prije oko 2.200 godina i ta tehnika je korišćena do renesanse.

Otkriće je, piše Rojters, značajno jer pomjera "uvođenje" pripitomljene stoke u taj region pre 1.000 do 2.000 godina.

Hemijskom analizom utvrđeno je da je riječ o mlijeku divljeg bizona i da je najvjerovatnije uzeto kada je životinja ubijena.

"Vjerovatno je korišćeno kao dekorativna boja. Možda za ukrašavanje životinja. Ne znamo za šta su ga koristili, samo znamo da su ga koristili", rekla je Vedliova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije