Nauka

Naučnici razvijaju ljudski fetus van materice

Naučnici razvijaju ljudski fetus van materice
Naučnici razvijaju ljudski fetus van materice

Naučnici su ranije mogli proučavati ljudske fetuse u laboratoriju do 7. dana kada su ih morali implantirati u matericu kako bi preživjeli i nastavili se razvijati.

Koristeći se metodama koje su prije isprobali na fetusima miševa, stručnjaci su iz sata u sat mogli posmatrati razvoj ljudskog embrija sve do 13. dana, dobivši jedinstvenu priliku za posmatranje najsloženije i najmanje poznate faze ranog ljudskog života.

»To je najzagonetnija i najtajanstvenija faza ljudskog razvoja. To je vrijeme kada se razvija osnovni tjelesni oblik«, kazala je Magdalena Zernicka-Goetz sa Univerziteta u Cambridgeu koja je vodila istraživanje.

Njihova zapažanja i otkrića objavljena su u časopisima Nature i Nature Cell Biology u srijedu.

»Razvoj fetusa izuzetno je složan proces i iako naš sistem ne omogućava potpunu reprodukciju svakog njegovog aspekta, omogućio nam je da vidimo nevjerovatnu sposobnot samorganizovanja ćelija u jedinstvenu strukturu... to nam je dosad bilo nepoznato«, dodala je naučnica Marta Shahbazi, takođe s Cambridgea.

Ova metoda omogućava »prvi pogled« u razvoj ljudskog fetusa u vrijeme kad bi se on već ugnijezdio u endometrij materice i time postao nevidljiv za istraživanje, rekao je Robin Lovell-Badge, stručnjak za matične ćelije u britanskom Institutu Francisa Cricka.

Ovo istraživanje, uz ostalo, trebalo bi pomoći u unapređenju medicinski potpomgnute oplodnje i ostvarenju daljeg napretka u regenerativnoj medicini.

Takođe i postavlja pitanje bi li trebalo ukinuti međunarodni zakon koji brani razvoj fetusa van materice nakon 14 dana.

Zernicka-Goetz rekla je novinarima kako bi u samo nekoliko dana produženja toga roka mogli doći do čitavog bogatstva novih informacija. »Mogli bismo saznati apsolutno ključne spoznaje u osnovama ljudske biologije. Ali, naravno, odmah se nameće iduće pitanje – gdje bi trebali postaviti novo ograničenje«.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije