Nauka

Nučnici rekonstruisali lice ratnika iz bronzanog doba

Nučnici rekonstruisali lice ratnika iz bronzanog doba
Nučnici rekonstruisali lice ratnika iz bronzanog doba

LONDON - Naučnici su rekonstruisali lice "Ratnika grifona", koji je bio dio elitne grupe koja se borila prije oko 3.500 godina.

Ostaci ratnika pronađeni su prošle godine, a tim je rekonstruisao lice sloj po sloj prema uzoru prosječnog grčkog muškarca starosti između 25 i 35 godina.

Ostaci muškarca iz bronzanog doba pronađeni su u grobnici zajedno sa puno različitih predmeta, koji će dati uvid u porijeklo grčke civilizacije.

Naučnici su metodom markiranja uspjeli da odrede debljinu kože i tkiva preko lobanje. Vjeruje se da je imao dugu crnu kosu, četvrtastu vilicu i snažnu bradu, piše "Dejli mejl".

Rekonstrukciju su izvršili istraživači sa Univerziteta Vitvotersrend.

Facijalne linije, kao što su oči i usta, određene su uz pomoć linija lobanje, dok su boja kože i kose utvrđeni su na osnovu umjetničkih predmeta iz Mikenske i Minojske civilzacije.

"Ratnik grifon" otkriven je prošle godine u grobnici pored mikenske palate kralja Nestora.

Grobnica je pronađena tokom iskopavanja u blizini Pila, antičkog grada na jugozapadnoj obali Grčke. Utvrđeno je da je muškarac u vrijeme smrti oko 1.500 godine prije nove ere bio star između 30 i 35 godina.

Pored ostataka tijela pronađeno je prstenje izrađeno od više slojeva zlata sa motivima karakterističnim za minojsku kulturu i umjetnost.

Na jednom prstenu prikazan je bik u skoku, što je čest motiv ove civilizacije.

Osim prstenja, u grobnici ratnika pronađeno je više od 2.000 predmeta na tijelu i oko njega, uključujući srebrne pehare, zlatne ogrlice, poludrago kamenje, češljeve od slonovače, kao i mač složene izrade.

Pilos, tada veliki administrativni centar, uništen je u požaru oko 1180. godine prije nove ere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije