Nauka

Objavljena genetska karta različitih vrsta mamuta

Objavljena genetska karta različitih vrsta mamuta
Objavljena genetska karta različitih vrsta mamuta

ANKARA - Objavljena je genetska karta različitih vrsta izumrlih mamuta koji su u ledenom dobu živjeli na području Sjeverne Amerike, Evrope, Azije i Afrike, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodna grupa od nekoliko naučnika je rezultate istraživanja o genima dva mamuta objavila u američkom naučnom listu "Current Biology".

Naučnik zaposlen u Prirodno-istorijskom muzeju u Stokholmu Lov Dalen smatra da će prvi potpuni DNK niz mamuta pomoći onima koji žele dobiti sliku o izgledu tijela ove izumrle životinje.

Međutim, on smatra da tehnike stavljanja gena u ćelije živih slonova, kako bi se oktrio način na koji su se mamuti kretali, nisu etičke i da će se tako nanijeti bol slonovima.

Na osnovu genetske karte koja je dobijena korištenjem uzoraka tkiva i upotrebom jedne kljove od mamuta, utvrđeno je da je jedan mamut živio na sjeveroistoku Sibira, dok je drugi prije 4.300 godina živio na ostrvu Vrangel, na krajnjem sjeveroistoku Rusije.

Organizacija "Long Now Foundation", koja želi da "oživi" mamute, smatra da su objavljivanjem ove genetske karte došli korak bliže u postizanju svog cilja.

Na internet stranici organizacije objavljeno je kako je 11. maja planiran seminar na kojem će naučnica Bet Šapiro govoriti o kloniranju mamuta koji su živjeli u šest šuma i tundrama na sjevernoj polulopti.

Ova organizacija podržava grupe naučnika sa Hardvard Univerziteta u korištenju tehnika genetskog inžinjeringa kojima se geni mamuta stavljaju u ćelije živih slonova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije