Nauka

Oland čestitao na uspješnom poduhvatu

Oland čestitao na uspješnom poduhvatu
Oland čestitao na uspješnom poduhvatu

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da uspješno spuštanje evropskog robota "Filea" na kometu predstavlja "pobjedu Evrope, pobjeda za napredak, za čovječanstvo".

"Pobijedili ste. To je značajan korak u osvajanju kosmosa", izjavio je francuski predsjednik, koji je ovaj događaj posmatrao u naučnom centru La Vilet u Parizu.

Robot "File" uspješno je danas popodne prizemljen na Kometu 67P /Čurjumov - Gerasimenko/, čime je ispunjen 30 godina dug san da čovjek dobije uzorke sa ovog nebeskog tijela, saopšteno je iz Evropske svemirske agencije.

Sonda "Rozeta" je jutros bila u perfektnom položaju u odnosu na Kometu 67P, te je dato "zeleno svjetlo" da robot "File" počne sedmočasovnu misiju slijetanja.

Robot "File" se u 9.35 časova uspješno odvojio od "Rozete" i krenuo ka Kometi. Kontakt je ubrzo izgubljen i ponovo je uspostavljen za oko dva časa.

Potom su stigle i prve fotografije sa "Rozetine" kamere "Oziris". To je prvi put u istoriji da je robot prizemljen na površinu jedne komete.

"Ovo je veliki korak za civilizaciju", rekao je generalni direktor Evropske svemirske agencije Žan-Žak Dorden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije