Nauka

Otkriveno zašto prvu noć na novom mjestu nemirno spavamo

Otkriveno zašto prvu noć na novom mjestu nemirno spavamo
Otkriveno zašto prvu noć na novom mjestu nemirno spavamo

Prva vam je noć u novom krevetu i osjećate se iscrpljeno? Nikako da zaspite, vrtite se, pitate se koja je to čudna buka, ima li insekata?

Ne brinite, postoji naučno objašnjenje za takve nemirne noći, a stručnjaci taj fenomen zovu “efekt prve noći”. To je uobičajeni privremeni poremećaj spavanja poznat već 50 godina. A kako se tako često javlja, vrlo se malo do sada istraživao, kaže naučnik Masko Tamaki sa Univerziteta Brown.

Lijeva hemisfera mozga manje spava

Studija je objavljena u četvrtak u časopisu Current Biology. Tamaki i njegovi suradnici bili su znatiželjni da saznaju mogu li objasniti šta se dešava u mozgu i ima li to kakvog značaja.

Mjerena je usporena aktivnost mozga povezana sa dubokim spavanjem. Pokazalo se da prve noći u novoj okolini, lijeva hemisfera mozga manje spava. Ta regija je pokazala i povećanu budnost na povremene zvukove, kao što je zvuk alarma što nam inače omogućuje da se brže probudimo.

Zaštitni alarmni sistem ostaje noću uključen

Tamaki kaže da neke ptice i druge životinje takođe imaju ovu vrstu zaštite. Kod ptica se pokazalo da je ovo hemisferično spavanje u vezi sa potencijalno opasnim situacijama. Njihov zaštitni alarmni sistem ostaje noću uključen ako spavaju na mjestima ili položajima koji su opasni.

I kod ljudi taj noćni sistem ostaje na oprezu kada se spava na novom mjestu jer ne znamo da li je mjesto sigurno da bi obje hemisfere mozga mirno i duboko zaspale, piše boston.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije