Nauka

Ovo je dron za prskanje usjeva (VIDEO)

Ovo je dron za prskanje usjeva (VIDEO)
Ovo je dron za prskanje usjeva (VIDEO)

Kineski proizvođač dronova DJI, najpoznatiji po svojim letjelicama iz serije Phantom 3, koji osim zabave mogu poslužiti i u profesionalne svrhe, predstavio je novi proizvod, letjelicu Agras MG-1, koja je u potpunosti namijenjena za poljoprivredu.

Ovaj dron sa pogonom od 8 rotora, opremljen je sistemom za raspršivanje, koji će da omogući prskanje usjeva brzinom od sedam do deset ari na sat, a u svojem spremniku može nositi 10 litara tečnosti.

DJI tvrdi da je Agras 40 puta efikasniji u odnosu na ručno prskanje, a kako to obavlja možete vidite u ovom videu.

Korištenjem ugrađenog mikrovalnog radara, dron može da skenira zemljište ispod sebe, te da održava  razmak od usjeva, kako bi mogao da prska najoptimalnijom količinom tečnosti.

Agras leti maksimalnom brzinom od 8 metara u sekundi, te može da prilagodi svoje prskanje na razne veličine polja pokrivenosti.

Pored toga dron može da obavlja poslove prskanja manualno (vođen ljudskim operaterom), poluautomatski, te na potpuno autonoman način, prema uzorku koji mu programirate.

Lateći robot je takođe otporan na prašinu, vodu i hrđanje, a nakon korištenja se jednostavno rasklapa i sprema u kompaktan oblik pogodan za transport.

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije