Nauka

Pronađeni spermatozoidi stari 17 miliona godina

Pronađeni spermatozoidi stari 17 miliona godina
Pronađeni spermatozoidi stari 17 miliona godina

SIDNEJ - Grupa naučnika u je australijskom paleontološkom nalazištu Riverzlej u Kvinslendu otkrila najstariji uzorak fosilizovanih spermatozoida sićušnih rakova koji su živjeli prije 17 miliona godina.

Paleontolozi su spermatozoide pronašli u reproduktivnim organima račića ostrakoda, ljuskara koji su živjeli u slatkim vodama.

Riverzlej je svjetski poznato nalazište fosila i datira iz razdoblja miocena.

"Pronalazak ovoliko starih i ovako dobro očuvanih fosilizovanih spermatozoida za nas je bio potpuno neočekivan", rekao je Majk Arčer sa univerziteta Novi Južni Vels, član tima naučnika.

Dodao je i kako je ovo otkriće izuzetno i zbog činjenice da su pronađeni uzorci spermatozoida golemi u odnosu na veličinu ostrakoda.

Kolege profesora Arčera su uz pomoć rendgenskih zraka proučili 66 pronađenih fosila. Saradnica na istraživanju Renata Macke-Karaš, biolog na univerzitetu Ludwig-Maximilian, kazala je kako za nju najzanimljiviji dio istraživanja predstavlja otkriće prema kojem se može zaključiti da je način razmnožavanja ovih sitnih rakova do danas ostao gotovo neizmijenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije