Nauka

Pronađeno 50 srednjovjekovnih skeletnih ostataka

Pronađeno 50 srednjovjekovnih skeletnih ostataka
Pronađeno 50 srednjovjekovnih skeletnih ostataka

LIČFILD- Arheolozi su pronašli najmanje 50 skeletnih ostataka hodočasnika koji su posjetili "čudesni" grob Svetog Čada u Zapadnom Midlandu, u Engleskoj.Plitki grobovi pronađeni su dok su arheolozi radili na terenu oko katedrale Ličfild, u Stafordšairu, gdje se nekada nalazio dom za siromašne.

Ovaj dom posjećivali su hodočasnici koji su dolazili da obiđu grob iz 7. vijeka Svetog Čada Mersijskog. Vjeruje se da su skeletni ostaci pripadali posjetiocima koji su umrli tokom boravka na ovom mjestu.

Arheolozi su rekli da su očekivali da će pronaći grobove, ali ne u ovom broju.

Grobovi duboki oko 0,5 metara i većina tijela položena na leđa u redovima pokrivenim zemljom, piše "Dejli mejl".

Prvobitna istraga utvrdila je da se radi o odraslim osobama i djeci, ali arheolozi sada planiraju da analiziraju svaki skelet posebno kako bi utvrdili pol, starost, uzrok smrti i odakle je ta osoba došla.

Čad je bio anglosaksonski opat u sedmom vijeku, a kasnije je postao Biskup Mersijski. NJemu se pripisuje da je izgradio manastir u Ličfildu i da je mnoge ljude preobratio u hrišćanstvo prije nego što je umro od kuge 672. godine nove ere.

Čad je nakon smrti kanonizovan kao svetac i njegovi ostaci bili su položeni u grobnici u katedrali Ličfild. Međutim, 1538. godine kralj Henri Osmi uništio je ovo svetilište, a kosti sveca su uništene ili sahranjene na nepoznatoj lokaciji.

U srednjem vijeku, posebno u 12. vijeku, hodočasnici su putovali u Ličfild da posjete njegov grob jer se pročulo da se na tom mjestu događaju čuda i čudesna izlječenja.

Stjuart Palmer iz arheološkog odjeljenja Vorikšaira rekao je da je ova lokacija bila veoma popularna u srednjem vijeku među hodočasnicima, koji su tu dolazili više stotina godina.

Arheolozi se nadaju da će im izotopske i druge analize na skeletnim ostacima pomoći da se utvrdi mnogo više o životu srednjovjekovnog čovjeka u Engleskoj, uključujući različite aspekte života kao što su ishrana, bolesti, povrede, životni vijek, medicinske prakse i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije