Nauka

Pronašli kostur Aleksandra Makedonskog?

Pronašli kostur Aleksandra Makedonskog?
Pronašli kostur Aleksandra Makedonskog?

ATINA - Arheolozi su pronašli ostatke kostiju u vapnenačkom grobu u golemoj drevnoj grobnici iz vremena Aleksandra Makedonskog na sjeveru Grčke, objavilo je tamošnje ministarstvo kulture.

Grobnica u Amfipolu najveća je drevna grobnica dosad otkrivena u Grčkoj i podstakla je očekivanja javnosti da se radi o grobnici Aleksandra Makedonskog ili nekog člana njegove porodice.

Aleksandar je umro u Babilonu, u današnjem Iraku, 323. godine prije Hrista, ali nepoznato je gdje je pokopan. Grčko ministarstvo kulture takvu vjerovatnosti odbacuje, ali smatra da nema sumnje da se radi o grobnici nekog uglednog Makedonca.

To je vjerojatno spomenik mrtvoj osobi koja je za života bila junak, znači smrtnik kojeg je društvo za života obožavalo. Jedino to može objasniti ovako veličanstvenu grobnicu kaže se u saopštenju grčkog ministarstva.

Tačna lokacija Aleksandrova groba jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji.

Kosti otkrivene u Amfipolu poslane su na analizu.Tijelo je bilo položeno u drveni lijes koji se s vremenom raspao. Kosti su pronađene unutar i izvan groba smještenog u najdubljoj komori u grobnici, dok su uokolo razbacane i razne dekoracije iz tog vremena.

Iskapanja u Amfipolu, sto kilometara od Soluna, počela su 2012. Dvije godine poslije izazvala su pažnju svjetskih medija pošto je ustanovljeno da se radi o golemu kompleksu koji čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge i opasanom 500-metarskim mramornim zidom.

Od početka iskapanja u grobnici su pronađene i dvije mramorne karijatide. One podupiru unutrašnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, a interes je podstakao i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi spriječila mogući interes modernih pljačkaša grobova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije