Nauka

Revolucionarni 3D štampač "odštampa" kuću za samo 24 sata

Revolucionarni 3D štampač "odštampa" kuću za samo 24 sata
Revolucionarni 3D štampač "odštampa" kuću za samo 24 sata

Ruska kompanija "Apis Cor" odštampala je prvu kuću u potpunosti izgrađenu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan.

Izgradnja je koštala nešto više od 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i da izdrži različite vremenske uslove.

Želeći da ponudi alternativu tradicionalnom načinu gradnje i kreira priuštiv objekat za stanovanje, "Apis Cor" je za samo 24 sata sagradio kuću uz pomoć svog mobilnog 3D štampača. Kuća je izgrađena od betona, ima četiri prostorije i površinu od 37 kvadratnih metara.

Gradnja objekata za stanovanje 3D štampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u tom načinu gradnje. Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtijevali su da se dijelovi kuća, tj. zidovi, grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu. Ruski štampač omogućio je da se kompletna kuća izgradi na mjestu gradnje.

Štampač "Apis Cor" je dovoljno snažan da izgradi kuću za dan, ali i dovoljno mali da može da se pomjera uz minimalne pripreme i troškove transporta. Štampač je dugačak pet metara i težak dvije i po tone i može da se sklopi za samo 30 minuta.

Njegova laka prenosivost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sljedećeg dana je moguće graditi na drugom mjestu. To je posebno značajno za zemlje u razvoju, koje imaju veliku potrebu za brzom i jeftinom gradnjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije