Nauka

Rusi planiraju Teslin toranj, koji će praviti struju za cijeli svijet

Rusi planiraju Teslin toranj, koji će praviti struju za cijeli svijet
Rusi planiraju Teslin toranj, koji će praviti struju za cijeli svijet

Leonid i Sergej Plekanov iz Rusije prikupljaju sredstva za finansiranje projekta kojim bi, kako tvrde, bio riješen globalni problem nestašice energije.

Fizičari žele da rekonstruišu čuveni Teslin toranj Vardenklif i realizuju njegovu zamisao o bežičnom prenosu energije na velikim razdaljinama.

Naučnici sa moskovskog Instituta za fiziku i tehnologiju godinama su proučavali patente Nikole Tesle i vjeruju da njegov najambiciozniji projekat, transkontinentalni prenos energije, može da postane stvarnost, pišu 24sata.rs.

Oni su preko interneta pokrenuli akciju prikupljanja 800.000 dolara, koliko im je neophodno da bi ponovo izgradili toranj Vardenklif. Riječ je o tornju podignutom početkom 20. vijeka u blizini Njujorka, koji je trebalo da prenosi energiju preko Atlantika, ali nikada nije dovršen i srušen je 1917.

Plekanovi takođe planiraju da postave solarne panele na površini od 100.000 kvadratnih metara, negdje u pustinji. Oni smatraju da bi na taj način cijeli svijet bio snabdjeven energijom, a nestala bi potreba za kablovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije