Nauka

Ruski naučnici u potrazi za bijelom orkom

Ruski naučnici u potrazi za bijelom orkom
Ruski naučnici u potrazi za bijelom orkom

MOSKVA - Tim ruskih naučnika saopštio je da će sljedeće sedmice krenuti u potragu za sada jedinim poznatim bijelim odraslim kitom ubicom nazvanim Ajsberg.

Istraživači sa univerziteta u Moskvi i Sankt Peterburgu prvi put su vidjeli orku blizu Komandirskih ostrva u sjevernom Pacifiku u Avgustu 2010. godine.

Prema njegovom peraju, Ajsberg bi trebao da ima oko 16 godina, rekao je direktor projekta ''Far East Russia Orca'' (FEROP) Erik Hojt.

''Ovo je prvi put da smo vidjeli potpuno bijelu odraslu mušku orku'', rekao je Hjot AFP-u. ''To je prelijepa životinja, koja oduzima dah'.'

On je dodao da su naučnici odlučili da ne objavljuju slike Ajsperga dok ne budu u mogućnosti da ga dalje prostudiraju ali da potom nisu više mogli da ga pronađu. Orke mogu da putuju hiljadama kilometara.

Cilj predstojeće ekspedicije je da se ustanovi da li je Ajsberg albino - genetsko stanje kada životinje nisu u stanju da luče melanin, tamni pigment kože, kose i mrežnjače oka.

Mnoge albino životinje ne dočekaju zrelo doba. Njihova mana je što su vidljivi u lovu za hranu.

Dvije druge bijele orke žive u vodama gdje je i Ajsberg viđen, ali su mnogo mlađe.

Godine 1970. godine dvogodišnja bijela orka Čimo je uhvaćena u Kanadi za delfinarijum, a nakon što je uginula dvije godine kasnije ustanovljeno je da je imala jedan vid albinizma.

''Želimo da istražimo još mnogo toga o Ajsbergu'', rekao je Hjot. ''Željeli bismo da otkrijemo kako je uspio da preživi kao bijeli kit.''

Tim FEROP krenuće sljedeće nedjelje u svoju ekspediciju koja je dio projekta proučavanja socjalnog ponašanja i komunikacije orka populacije Kamčatke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije