Nauka

Slijepi vide preko zvuka

Slijepi vide preko zvuka
Slijepi vide preko zvuka

BERLIN - Pucketajući jezikom i osluškujući eho, neki slijepi ljudi mogu odlično da se orijentišu i kreću zaobilazeći prepreke, pa čak i da prepoznaju predmete ispred sebe - jedan je upravo proglašen "Supermozgom Njemačke"!

Pucketajući jezikom i osluškujući eho Eskandar Abadi orijentiše se na kraće udaljenosti. Kod većih udaljenosti - pucketa prstima.

Tako proizveden zvuk odbija se od predmeta oko njega i eho se vraća. Ovaj 53-godišnji Iranac slijep je od rođenja, a pri kretanju mu pomaže lokalizacija predmeta uz pomoć odjeka.

"Na osnovu odjeka mogu da prepoznam da li se radi o zidu ili drvetu. Zvuk je uvijek drugačiji" - objašnjava Abadi.

Bez poteškoća on procjenjuje udaljenost prepreka koje se nalaze pred njim. Do zida je oko tri metra, do prozora oko četiri, a na drugoj strani su vrata...

Studirao je germanistiku i politologiju i od 2002. je zaposlen u Persijskoj redakciji "Dojče velea". Po zgradi se kreće bez većih poteškoća – za druge gotovo nečujno pucketajući jezikom.

Isti metod orijentacije primjenjuje i Dejv Janišak. On je oslijepio sa tri godine i sam je došao na ideju da se orijentiše pucketajući jezikom i osluškujući odjek.

Šesnaestogodišnji gimnazijalac je upravo proglašen "Supermozgom NJemačke 2012" nakon što je u šou-takmičenju njemačke javne televizije ARD pucketajući jezikom i osluškujući eho bez greške prepoznao predmete poput bicikla, pletene Fotelje, stalka za svijeću ili kantice za polivanje cvijeća!

Da bi utvrdili šta se tačno događa u mozgu prilikom orijentacije uz pomoć odjeka naučnici su mjerili aktivnosti pojedinih područja mozga.

U uši ispitanika postavljeni su mali mikroFoni. Uz pomoć njih snimani su zvukovi koje su pucketajući jezikom proizvodili ispitanici kao i zvuk koji je dolazio do njihovih ušiju.

"U aparatu za snimanje magnetnom rezonancom (MR) ispitanicima smo pustili te snimke i za to vrijeme snimali aktivnosti mozga", objašnjava Lore Taler.

Ova njmačka naučnica učestvovala je u istraživanju koje je proveo kanadski univerzitet "Vest Ontario". Istraživanje se bavilo orijentacijom slijepih osoba uz pomoć odjeka.

Naučnici su uporedili aktivnosti mozga sa odjekom i bez njega. Pri tom su uočene aktivnosti mozga na područjima koja su mjerodavna za vid, a ne za sluh.

Čim bi slijepi ispitanici čuli eho primjećena je aktivnost na području mozga mjerodavnom za vid – dakle, onom dijelu mozga koji kod osoba koje vide obrađuje nadražaje koji dolaze preko oka, a ne, kako je moglo da se pretpostavi, onom dijelu mozga koji je mjerodavan za sluh.

I osobe koje vide mogle bi, po mišljenju naučnika, da razviju sposobnost kretanja uz pomoć osluškivanja odjeka.

Preduslove za to imaju gotovo svi, kaže Lore Taler koja radi na novom istraživanju povezanom sa orijentacijom uz pomoć odjeka, ovoga puta na univerzitetu u britanskom Durhamu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije