Nauka

Sorensen i Mašić otvorili Evropsku noć istraživača u Sarajevu

SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen i federalni ministar nauke i obrazovanja Damir Mašić otvorili su danas u Sarajevu manifestaciju "Evropska noć istraživača" čiji je cilj da na zabavan i interaktivan način približi nauku mladima.

Sorensen je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da se ove godine manifestacija obilježava i u Mostaru i Bijeljini, za razliku od prošle kada je bila obilježena u Sarajevu i Banjaluci.

"Mislim da je koncept - izlazak naučnika van laboratorija i upoznavanje javnosti o njihovom radu - veoma bitan. Mladost i znanje su resurs broj jedan koji BiH posjeduje", rekao je Sorensen.

Mašić je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo nauke i obrazovanja Federacije BiH već drugu godinu partner i suorganizator obilježavanja "Evropske noći istraživača" u BiH.

"Drago nam je i što se ove godine obilježava u četiri sredine i nadam se da će ekspanzija biti nastavljena u narednom periodu. Posljednji petak u septembru je dan kada se u cijeloj Evropi nastoji ukazati na značaj nauke i istraživačko-razvojne djelatnosti, što je posebno bitno za zemlju poput BiH", rekao je Mašić.

On je napomenuo da u BiH još ima mnogo struktura koje ulaganje u nauku i obrazovanje tretiraju kao potrošnju, a ne investiciju u budućnost.

"Ovo je dobra prilika da se popularizuje nauka i naučno-istraživačka djelatnost i približi, prije svega, djeci. Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH u protkele tri godine skoro 50 odsto operativnog budžeta izdvaja u naučno-istraživačku djelatnost", dodao je Mašić.

"Evropska noć istraživača" ove godine se u BiH, odnosno Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Bijeljini, održava pod motom "Putokaz za nauku".

Ovaj moto odslikava namjeru organizatora da, koristeći se saobraćajnim znakovima kao osnovom, skrenu veću pažnju građana ka nauci, naučnim sadržajima, te istraživačkim i inovacijskim uspjesima koji ih okružuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije