Nauka

U Egiptu otkrivena grobnica sa više od milion mumija

U Egiptu otkrivena grobnica sa više od milion mumija
U Egiptu otkrivena grobnica sa više od milion mumija

Sudeći prema riječima tima arheologa sa Brigham Young univerziteta u Utahu, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od prije 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", kazao je vođa projekta profesor Kerry Muhlestein na prezentaciji njihovog rada u Torontu, piše Klix.ba.

Ova grobnica nije mjesto na koje su se ukapali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani "obični" ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi su unutrašnji organi su rijetko bivali uklonjeni, zapravo je suho okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlestein.

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lijepe predmete, poput posteljine, naočala i čak dječijih čizama u boji.

"Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", pojasnio je Muhlestein.

Odakle potiču ove mumije još uvijekse  ne zna i to je misterija koju namjeravaju riješiti.

U blizini se nalazila manja piramida, koja je sagrađena prije više od 4.500 godina.

Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne.

The Brigham Young tim je u posljednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je "presavili" i ubacili u grobnicu.

"U pitanju je nevjerovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu prehranu, veoma je neobično da ljudi dostignu toliku visinu", pojasnio je profesor, dodavši kako bi to moglo biti posljedica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije