Nauka

U moru pronađen ljudski skelet star 2.000 godina

U moru pronađen ljudski skelet star 2.000 godina
U moru pronađen ljudski skelet star 2.000 godina

Dijelovi ljudskog skeleta starog 2.000 godina nađeni su na mjestu potonuća rimskog broda u vodama grčkog ostrva Antikitira, a naučnici se nadaju da će moći da izdvoje uzorak DNK, piše danas britanski naučni časopis "Nejčer" (Nature).

Na tom mjestu je 1900. godine nađen misteriozni, komplikovani "Mehanizam sa Antikitire", najstariji "kompjuter za izračunavanje astronomskih pozicija".

Mjesto potonuća trgovačkog broda koji datira iz 1. vijeka prije nove ere, natovarenog umjetničkim djelima i svakodnevnim predmetima, pretraženo je više puta, a nova istraživanja su u toku.

Dobro očuvane ljudske kosti nađene su 31. avgusta - dijelovi lobanje, tri zuba, dvije kosti ruke, nekoliko rebara i dvije butne kosti, za koje se pretpostavlja da su pripadale istoj osobi.

Skelet su našli podvodni arheolozi Okeanografskog instituta Vuds Houl u američkoj saveznoj državi Masačusets, a rezultati prvih analiza pokazali su da su to kosti mladog muškarca.

Specijalisti za DNK analizu pokušaće da iz kostiju izdvoje uzorak DNK, na osnovu kojeg bi mogli da dođu do podataka o porijeklu muškarca, ali čekaju odobrenje grčkih vlasti da počnu sa analizama.

Ukoliko izdvajanje DNK bude moguće, to će biti prvi slučaj uzimanja DNK uzorka od žrtve brodoloma iz antičkog perioda, pošto su njihova tijela obično na velikim dubinama, gdje ih pojedu ribe.

Kosti na mjestu brodoloma nađene su na tom mjestu i 1970-tih godina, ali tada nije bilo tehnologije za DNK analizu kakva postoji sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije