Nauka

Ukida se mjerenje vremena po Griniču

Ukida se mjerenje vremena po Griniču
Ukida se mjerenje vremena po Griniču

LONDON - Vodeći svjetski naučnici sastaju se danas u Velikoj Britaniji radi razmatranja prijedloga, prema kojem bi, moglo da bude ukinuto mjerenje vremena po Griniču.

Više od 120 godina mjerenje vremena po Griniču ili "Grinič min tajm" (DžiEmTi) bio je međunarodni standard za mjerenje vremena, ali sada je ugrožen novom definicijom koja se ne zasniva na rotaciji Zemlje, već na "atomskim časovnicima".

"Atomski časovnik" je vrsta sata koji koristi standardnu rezonantnu frekvenciju atoma kao brojač.

U januaru 2012. godine Međunarodna unija za telekomunikacije sastaće se u Ženevi radi glasanja da li će usvojiti novu mjeru, uprkos negodovanju Velike Britanije.

Dvodnevni sastanak 50 stručnjaka održava sjeverozapadno od Londona i, pod okriljem prestižnog Kraljevskog društva, razmatraće sporna pitanja.

Analitičari navode da je pitanje mjerenja pogodilo britanski nacionalni ponos, posebno zato što Britanci vjeruju da Francuzi predvode težnje da se promijeni sadašnji vremenski standard Dži-Em-Ti.

Davne 1884. godine na konferenciji u Vašingtonu odlučeno je da se uspostavi jedinstveni sistem meridijana koji će važiti u cijelom svijetu. Za nulti meridijan usvojen je onaj koji prolazi kroz Griničku opservatoriju. Na toj konferenciji francuska delegacija lobirala je da bude uspostavljeno mjerenje vremena po Parizu ili PMT.

Zemljina kugla podijeljena je sa 24 standardna meridijana (po 12 istočno i zapadno od Griniča).

Za univerzalni dan usvojen je srednji sunčani dan koji počinje u ponoć po Griniču i traje 24 sata.

Time je uspostavljeno standardno vrijeme - Grinič min tajm (GMT) i Grinič je, kako to Englezi (neskromno) naglašavaju, postao mjesto gdje počinje prostor i vrijeme.

Zamijenjeno je 1972. godine sa Jedinstvenim koordinisanim vremenom ili (UTC), ali je, uglavnom ostalo isto kao i DžiEmTi.

UTC je zasnovano na oko 400 atomskih časovnika u laboratorijama širom svijeta, ali je potom ispravljeno sa "preskačućim sekundama" kako bi bilo usklađeno sa brzinom rotacije Zemlje, koja se mijenja.

Međutim, manje varijacije između brzine Zemlje i atomske brzine postao je problem za Sistem globalnog pozicioniranja (DžiPiEs) i mreže mobilne telefonije.

Zvaničnik iz Međunarodnog biroa za težinu i mjerenje (BIPM) Elisa Felisitas Arijas rekla je da ove mreže do milisekunde.

"Počinju da se pojavljuju paralelne vremenske definicije. Zamislite svijet sa dvije ili tri definicije kilograma", rekla je ona.

Na sastanku u Londonu biće razmatrane implikacije odustajanja od "preskačućih sekundi" i potpun prelaz na atomsko mjerenje vremena.

Time će se atomsko mjerenje vremena polako razdvajati od DžiEmTi, ali samo po minutu na svakih 60 do 90 godina ili za sat na svakih 600 godina i biće potrebno nekoliko puta u toku jednog vijeka uvrstiti i "preskačuće minute" kako bi se uskladila ova dva mjerenja vremena.

O ovom prijedlogu zvanično će se glasati u Ženevi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije