Nauka

Vandali u Filadelfiji demolirali robota-stopera

Vandali u Filadelfiji demolirali robota-stopera
Vandali u Filadelfiji demolirali robota-stopera

Isrtaživači su zabrinuti kako će se ovaj događaj odrazitu na ogroman broj djece koja su obožavala robota-stopera (HitchBOT) i koji su pratili svaki njegov pokret na državnim mrežama.

Eksperimenti kanadskih istraživača koji je imao za cilj da ispita da li roboti mogu vjerovati ljudima donio je obeshrabrujuće rezultate. Poslije uspješnih putovanja širom Kanade, Njemačke I Holandije, robota-stopera, minirobot veličine djeteta, demoliran je u Filadelfiji.

NutshBOT, koji ne može samostalno da se kreće, ali može da komunicira sa ljudima zahvaljujući specijalnoj tehnologiji, počeo je da stopira prošlog jula, u početku širom Kanade, dižući palace i tražeči vožnju do sljedećeg odredišta.

Poslije putovanja širom svijeta, robot je neslavno završio i nije stigao do zapadne obale.

Isreaživači su postavili sliku demontiranog robota, rekavši da nemaju pojma ko je uništio robota i zašto.

NitscBOT (visok nešto manje od metar i težak približno 25 kilograma) dizajniran je da bude dobar saputnik, koji može da učestvuje u razgovoru. Imao je ugrađenu kameru, mikrofon i zvučnik, pa je mogao da vidi i čuje govor. Na svakih 20 minuta, kamera je bila podešena da automatski fotografiše, kako bi robot dokumentovao svoja putovanja. Zahvaljujući ZG I GPS mogućnostima, robot je posjedovao osjećaj prostora.

Iatraživači su zabrinuti kako će se ovaj događaj odraziti na ogroman broj djece koja su obožavala robota-stopera , te pratila svaki njegov pokret na društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije