Nauka

Za računarom i u krevetu

Za računarom i u krevetu
Za računarom i u krevetu

PROKUPLJE - Uređajem koji pomaže u rukovanju sa računarima nazvanom pokretni ergonomski nosač desktop računara, Slaviša Strahinić, diplomirani pravnik iz Prokuplja, na nedavom Međunarodnom sajmu pronalazaštva i inovativnih tehnologija u Moskvi osvojio je veliko priznanje - zlatnu medalju "Arhimed" i istoimenu zlatnu plaketu.

Nagradu međunarodnog žirija svojim originalnim izumom, ovaj pronalazač osvojio je među stotinama izlagača iz raznih zemalja svijeta.

"Reč je o uređaju metalne konstrukcije, koji omogućava da se računarom rukuje iz svih položaja: sedeći, stojeći, pa čak i ležeći", pojašnjava svoj izum Strahinić i napominje da mu je od ideje do realizacije trebalo godinu dana.

"Uređaj je koristan ne samo onima čija je priroda posla vezana za stalni rad na računarima već i za hendikepirane osobe. Uređaj može da prilagodi potrebama čoveka promenom ugla držača na kojem se nalazi ekran, a njime može da se upravlja i sa dva i više računara, odnosno ekrana".

"Ergonomski nosač desktop računara ili 'kičmospas' je prilagodljiv ljudskom telu, s obzirom na različite fizičke predispozicije", objašnjava Strahinić prednosti uređaja koji omogućava podešavanje bilo kojeg ugla monitora po horizontali i vertikali, kao i kružnu rotaciju, odnosno omogućava i podešavanje ugla pod kojim tastatura stoji u odnosu na korisnika.

"Interesovanje za uređaj koji omogućava lakše upravljanje, odnosno rukovanje računarom, bilo je veliko na nedavnom Sajmu u Moskvi i iskreno se nadam da će se uskoro javiti investitori koji bi uložili u proizvodnju ovog izuma, koji ne traži velika ulaganja, a ima široku primenu", kaže Strahinić i ističe da proizvodnja ovog uređaja nije zahtjevna i da se uz mala ulaganja može realizovati vrlo koristan uređaj, pišu "Novosti".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije