Okolina

Bjeloglavi sup vraća se u Hercegovinu

Bjeloglavi sup vraća se u Hercegovinu
Bjeloglavi sup vraća se u Hercegovinu

TREBINJE - Bjeloglavi sup, kao autohtona ptica koja sve više odumire na prostorima cijele Evrope, ponovo će biti vraćen u staro stanište u Popovom polju, kod Trebinja, gdje je za ovog "čistača prirode" sagrađen i veliki kavez u selu Grmljani.

Ovo su, na izložbi organizovanoj povodom Međunarodnog dana bjeloglavog supa, u Trebinju istakli predstavnici Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog i prirodnog nasljeđa RS, Biološke istraživačke organizacije "Južnjačko plavo nebo" iz Trebinja te Instituta za biološka istraživanja iz Beograda, Fondacije za zaštitu ptica grabljivica i Nacionalne geografije Srbije.

"U Trebinju su idealna staništa bjeloglavog supa koja su ove ptice same odabrale, ali su ljudskom greškom prije dvadesetak godina istrijebljene, odnosno, djelimično potrovane, a djelimično poplašene u toku rata, pa ih sada, iz srbijanskog rezervata Uvac namjeravamo vratiti u naš kraj", kaže Duško Toholj iz "Južnjačkog plavog neba".

Toholj dodaje da je kavez, optimalne veličine za dvadesetak ptica, u selu Grmljani pripremljen prije dvije-tri godine, gdje će se one u nekoliko tura nabavljati i puštati u prirodu.

Nakon što je riješen problem transporta ptica iz jedne u drugu državu, pojavio se problem entitetske nadležnosti koji je trajao pune tri godine, a onda su cjelokupan posao omele ovogodišnje poplave.

Irena Hribšek iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica iz Beograda, kaže da se mora hitno djelovati, jer se, prema globalnim procjenama, smatra da će u narednih deceniju ili dvije u svijetu izumrijeti polovina lešinara.

"Nedavno je do Pala doleteo beloglavi sup kojega smo nazvali Jablan, a koji je u ovaj kraj doleteo iscrpljen u svome lutanju koje u prvih nekoliko godina života ove ptice upražnjavaju sve dok ne sviju svoje gnezdo, tako da očekujemo da će se u Blagaju, gde je smešten u Centar za prihvat ptica, oporaviti i navići na svoje novo stanište", kaže Hribšekova.

Iako je rezervat Uvac najveća kolonija supova na Balkanu, odakle svake godine, u posljednje tri godine, poleti više od stotinu mladunaca, Hribšekova sa žaljenjem konstatuje da, iako je odavno dogovoreno da se jedan broj ptica prenese u Hercehovinu, još nisu prevaziđene administrativne barijere da se u Popovom polju za početak formira jedno matično jato koje će biti pušteno u prirodu.

S obzirom na to da Uvac već postaje tijesna kolonija za veliki broj supova, a osim njega širom Srbije postoje još četiri manje, dr Saša Marinković iz beogradskog Instituta za biološka istraživanja, tvrdi da su stvoreni svi uslovi povratka supova u Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije