Okolina

Crvi iz Černobila razvili supermoć

Crvi iz Černobila razvili supermoć
Foto: Pixabay/Ilustracija | Crvi iz Černobila razvili supermoć

Od crnih žaba do nove vrste pasa, izloženost radijaciji primorala je mnoge životinje koje žive u blizini Černobila da mutiraju.

Ali nova studija pokazuje da nisu sve životinje u ovoj zoni reagovale na ovaj način.

Crvi koji žive u blizini Černobila razvili su novu supermoć - izgleda da su imuni na radijaciju.

Kako se navodi, oni pripadaju nematodima, odnosno valjkastim crvima od kojih preko 15.000 vodi parazitski način života. Naseljavaju sva staništa (čak i antarktička), a u većini staništa su najbrojnija grupa životinja. Pretpostavlja se da ukupan broj vrsta nematoda iznosi oko milion. Za razliku od pljosnatih crva, nematode imaju cjevast sistem za varenje sa otvorima na oba kraja.

"Černobil je bio tragedija neshvatljivih razmjera, ali još uvijek nemamo dovoljno razumijevanja o efektima katastrofe na lokalno stanovništvo", rekla je Sofija Tintor, glavna autokar studije.

Da li je iznenadna promjena životne sredine izabrala vrste, ili čak jedinke unutar vrste, koje su prirodno otpornije na jonizujuće zračenje, pokazaće vrijeme.

Katastrofa u nuklearnoj elektrani u Černobilu 1986. godine pretvorila je okolno područje u najradioaktivniji pejzaž na Zemlji.

U novoj studiji, istraživači su posjetili Černobil da bi proučavali sićušne crve sa jednostavnim genomima i brzom reprodukcijom, što ih čini posebno korisnim za razumijevanje osnovnih bioloških fenomena.

"Ovi crvi žive svuda i žive brzo, tako da prolaze kroz desetine generacija evolucije", rekao je Metju Rokman, profesor biologije na NIU i stariji autor studije.

Istraživači su bili iznenađeni kada su otkrili da nisu mogli da otkriju trag oštećenja radijacijom na genomima crva iz Černobila.

"Ovo ne znači da je Černobil bezbjedan – to vjerovatnije znači da su crvi zaista otporne životinje i da mogu da izdrže ekstremne uslove“ istaknuto je u tekstu Daily maila, koji prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije