Okolina

Golema santa leda sa Antarktika otplutala u more

Golema santa leda sa Antarktika otplutala u more
Foto: Ilustracija | Golema santa leda sa Antarktika otplutala u more
N.N.

Golema santa leda otklizala je u more nakon što se ranije odvojila od ledene ploče Larsen na Antarktici, objavio je u subotu BBC.

Najnovije satelitske snimke pokazuju da je santa A-68 površine 6.000 kvadratnih kilometara ušla u Weddellovo more.

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njena južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema sjeveru.

Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilione tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja. Ona će u Južni Atlantik donijeti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.

Zasad je ipak teško predvidjeti dokle će stići A-68 koji se na rubovima već počinje raspadati.

Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih "roditelja". Ali, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se golemi komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajna "ledena ostrva ".

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i cijeli Larsen, odnosno je li se zbog odvajanja A-68 promijenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak glečera koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njene strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promjenu brzine kretanja leda.

Antarktik ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluostrvu koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su naučnici dokumentirali smanjivanje ledenih formacija.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije