Okolina

Građani napokon udišu čist vazduh

Građani napokon udišu čist vazduh
Građani napokon udišu čist vazduh

SARAJEVO - Rezultati mjerenja kvalitete zraka u nedjelju i ponedjeljak pokazali su da građani napokon udišu čist vazudh, saopšteno je danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

U nedjelju, nakon dugo vremena nije zabilježeno niti jedno prekoračenje srednjih dnevnih graničnih vrijednosti mjerenih parametara. U ponedjeljak su blago prekoračene vrijednosti lebdećih čestica na dva mjerna mjesta i sumpor dioksida na jednom mjernom mjestu u Zenici. 

Nestabilno stanje atmosfere s konstantnim blagim strujanjem zraka ne pogoduje razvoju zagađenja zraka. 

U narednih nekoliko dana ne očekuje se promjena opštih meteroloških uslova. Srednje dnevne vrijednosti zagađujućih materija za prethodni dan dostupne su na http://www.fhmzbih.gov.ba/latinica/ZRAK/tabela-zrak22.php.  

Osnovni razlozi povećanog zagađenja su geografski uslovi za formiranje inverzionog sloja atmosfere kao medija za akumulaciju zagađujućih materija; industrija i energetika (u prvom redu termoelektrane, koksare, željezare); domaćinstva (zagrijavanje na ugalj); te saobraćaj (loša saobraćajna infrastruktura, visoka emisija izduvnih gasova iz automobila starije proizvodnje). 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije