Okolina

Indija testira upotrebu vještačke inteligencije u prognoziranju vremena

Indija testira upotrebu vještačke inteligencije u prognoziranju vremena
Foto: Freepik | Indija testira upotrebu vještačke inteligencije u prognoziranju vremena

Indija testira upotrebu vještačke inteligencije (AI) za izgradnju klimatskih modela kako bi poboljšala prognoziranje vremena, rekao je K.S. Hosalikar, šef odeljenja za klimatska istraživanja i usluge u Indijskom meteorološkom odjeljenju (IMD).

Do sada je IMD vremensku prognozu izrađivalo na osnovu matematičkih modela pomoću superkompjutera, međutim, stručnjaci smatraju da bi uvođenje vještačke inteligencije u predviđanje vremena moglo da pomogne da se dobiju kvalitetniji podaci o prognozi, po nižoj cijeni, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Indijska kancelarija za vremensku prognozu već je koristila AI kako bi generisala javna upozorenja u vezi sa toplotnim talasima i bolestima kao što je malarija, rekao je Hosalikar, dodajući da sada, IMD planira da upotrebu AI proširi, kako bi pružila podatke o vremenu do nivoa sela, i u većoj rezoluciji.

Vlada je u četvrtak saopštila da želi da generiše vremensku prognozu i klimatske prognoze uključivanjem AI u tradicionalne modele, i uspostavila centar za testiranje ideje kroz radionice i konferencije.

Indija, u kojoj živi 1,4 milijardi stanovnika, se posljednjih godina, usljed globalnog zagrjevanja, suočava sa ekstremnim vremenskim prilikama.

Vremenske agencije širom svijeta sve više se fokusiraju se na uvođenje vještačke inteligencije u predviđanju vremena.

Dodatno, nedavno je utvrđeno da je model za predviđanje vremena zasnovan na AI koji finansira Gugl, imao bolji učinak u odnosu na konvencionalne metode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije