Okolina

Inicijativa za uvrštavanje ljepota Une na listu UNESCO

Inicijativa za uvrštavanje ljepota Une na listu UNESCO
Foto: Ilustracija | Inicijativa za uvrštavanje ljepota Une na listu UNESCO

BIHAĆ - Nacionalni park "Una" pokrenuo je inicijativu da se Štrbački buk i slapovi na Uni kod Martin Broda upišu na listu svjetski zaštićenih prirodnih vrijednosti i ova inicijativa već je kandidirana kod Državne komisije BiH za saradnju s UNESCO-om.

Prema riječima Amarilda Mulića, direktora pomenutog parka, eventualnim uvrštavanjem u svjetski zaštićena prirodna dobra sačuvale bi se pomenute prirodne ljepote koje krase gornji tok rijeke Une, a istovremeno to bi omogućilo njihovu značajniju turističku promociju. 

"Riječ je o dvije najposjećenije turističke destinacije u okviru našeg nacionalnog parka i zaista se radi o lokalitetima koji ostavljaju bez daha sve posjetioce. Mislimo da potpuno ispunjavaju sve ktiterijume da budu uvrštene na listu UNESCO-a", istakao je Mulić.

Štrbački buk je najviši vodopad na Uni i nastao je kao rezultat hiljadugodišnjeg taloženja sedimentnih stijena ili sedri po kojima je naročito poznata ova rijeka. 

U blizini naselja Martin Brod nalazi se najveći kompleks sedrenih barijera koje obrazuju veće i manje slapove i kaskade po kojima je poznat ovaj lokalitet. U proteklim godinama ekolozi su često dizali svoj glas u zaštitu ovog prirodnog dobra budući da je u blizini planirana izgradnja hidrocentrale, koja bi, kako smatraju zaštitnici prirode, trajno uništila i narušila ovaj dio vodotoka Une. Mulić je istakao kako NP "Una" iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetilaca, tako da je u 2016. godini 64.000 turista s plaćenim kartama posjetilo ovaj park. Ove godine očekuje se još veći broj posjetilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije