Okolina

Istraženo 300 metara najdužeg speleološkog objekta na Balkanu

Istraženo 300 metara najdužeg speleološkog objekta na Balkanu
Foto: Ilustracija | Istraženo 300 metara najdužeg speleološkog objekta na Balkanu
N.N.

Jamski sistem Kita Gaćešina - Draženova puhaljka je najduži speleološki objekat na Balkanu, koji se nalazi na južnom dijelu Velebita, u Hrvatskoj, koji se zove Crnopac, iznad Gračaca.

Speleološki odsjek "Velebit" organizovao je posjetu ovom jamskom sistemu u cilju nastavaka istraživanja.

U istraživanju je učestvovalo 10 članova Speleološkog odsjeka "Velebit" Zagreb, jedan član Speleološke udruge "Eastavela" Rijeka, ali i tri člana Speleološkog društva "Ponir" Banjaluka.

U Speleološkom društvu "Ponir" Banjaluka rekli su da su u istraživanju učestvovali od 29. decembra 2018. godine do 1. januara ove godine.

Za vrijeme boravka u speleološkom objektu istraženo je i topografski snimljeno oko 300 m kanala, a dužina objekta je povećana s prethodnih 36.900 m na 37.200 m.

"Tokom prvog dana spustili smo se u dubinu od 350 metara i transportovali opremu i namirnice potrebne za boravak u jami. Ulazak i transport su trajali oko osam sati zbog velikog broja ljudi i količine opreme", kazao je Dejan Blaženović, član ovog društva.

Kako je kazao, tokom boravka u jami spavali su u Trilom bivku, koji je jedan od četiri bivka, odnosno skloništa, u jami, na dubini od 350 metara i oko tri kilometra od ulaza u jamu.

"Drugi dan učesnici su bili podijeljeni u dvije grupe i istraživanje je počelo. Grupama je bilo potrebno i do tri sata hodanja, penjanja i provlačenja kroz jako uske prolaze da dođu do mjesta gdje se nastavlja istraživanje i još toliko za povratak do bivka po završetku istraživanja", istakao je Blaženović.

Kako kaže, daleko od telefonskog signala i veza sa vanjskim svijetom, bili su oslonjeni samo na svoje i timske sposobnosti.

"Opasnosti od pada kamena, iznenadne provale vode, poskliznuća, pucanja opreme, koje vrebaju u tom prirodnom elementu, činile su da intenzivnije osjećamo život i da se  više osjećamo ljudima. Žuljevi, bolovi, modrice, umor i hladnoća su stvarni kao i olakšanje kad se dočepate skloništa", kazao je Blažević.

Treći dan, kako kaže, grupe su se vraćale na mjesta koja su istraživale prethodni dan, a četvrti dan je bio dan za povratak na površinu. Spakovali su opremu, pokupili smeće i krenuli ka izlazu.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije