Okolina

Iznenađeni bogatstvom fočanskih pećina

Iznenađeni bogatstvom fočanskih pećina
Iznenađeni bogatstvom fočanskih pećina

FOČA - Učesnike biospeleološke ekspedicije u Foči, koju je organizovalo domaće Speleološko društvo "Vučja stopa", iznenadilo je bogatstvo pećina i jama koje su istražili.

Profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu zajedno sa francuskim biospeleologom Mišelom Pereom, te članovima speleoloških društava iz Trebinja, Beograda i Foče istraživali su više pećina i jama na ovom području. Otkriveni su i novi podzemni objekti, za koje se ranije nije znalo.

Biospeleološku ekpediciju organizovala je "Vučja stopa" poslije nedavnog otkrića dvije nove vrste pećinske faune.

Profesor zoologije iz Novog Sada Ivo Karaman ističe da je dinarski kraj izrazito bogat podzemnim svijetom, te da su epicentar tog diverziteta istočna Hercegovina i južni dijelovi Dalmacije i Crne Gore.

"Otkriće novih vrsta u pećini Peruc kod Foče, zaintrigiralo nas je da krenemo sa intenzivnijim istraživanjima. Podzemna fauna dinarskog područja u svjetskim okvirima je nešto izuzetno, kao što je Amazon za nadzemnu faunu", kaže Karaman.

On objašnjava da je živi svijet u Zemljinim šupljinama specifičan i da je riječ o živim fosilima, koji su nekada naseljavali otvorena staništa, a sačuvali su se u podzemlju.

"Znali smo da je ovaj kraj zanimljiv, ali nismo očekivali ovakve rezultate. Preliminarni rezultati govore da postoje endemične vrste, koje žive samo u jednoj pećini, što nas je iznenadilo", naglasio je Karaman.

Iz Speleološkog društva "Vučja stopa" za narednu godinu najavljuju međunarodnu speleološku i biospeleološku ekspediciju u kojoj će učestvovati speleolozi i biospeleolozi iz više država Evrope.

Početkom ove godine u pećini Peruc, u kanjonu rijeke Bistrice, otkrivene su nove vrste raka mokrice i insekta tvrdokrilca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije