Okolina

Kraljica Persefona otkrivena na podnom mozaiku u Grčkoj

Kraljica Persefona otkrivena na podnom mozaiku u Grčkoj
Kraljica Persefona otkrivena na podnom mozaiku u Grčkoj

ATINA - Impozantan mozaik otkriven u najvećoj antičkoj grobnici ikada pronađenoj u Grčkoj opisuje mit otimanja Persefone, Zevsove ćerke koja je postala vladarka podzemlja, saopštilo je juče grčko ministarstvo kulture.

Podni moziak dimenzija 4,5 sa tri metra, otkriven je u ogromnoj grobnici koja je iskopana u avgustu u Amfipolisu, gradu na sjeveru Grčke. Grobnica potiče iz 4 vijeka pre nove ere. 

Na drugom djelu mozaika sastavljenog od crnih, bijelih, plavih, crvenih, žutih i sivih kockica prikazana je dvokolica koju vozi bradati muškarac i grčki bog Hermes koji hoda i osvrće se da osmotri vozača.

Ostatak mozaika, koji je ove nedjelje otkriven do kraja, pokazuje i ženu u dvokolici sa tužnim izrazom lica i ispruženom rukom.

Ta figura mlade žene sa crvenom kosom, bijelom haljinom i narukvicom na lijevoj ruci pokazuje otmicu Persefone, navelo je ministarstvo.

Prema grčkoj mitologiji Persefonu je oteo bog podzemlja Had i uzeo za ženu. Zevs je pod pritiskom Persefonine ožalošćene majke Demetre, poslao Hermesa da je vrati. Ali Had joj je dao da okusi nar - voće života - i tako učinio da deo svake godine provede sa njim.

Katerina Peristeri, šef iskopavanja, rekla je novinarima da je tema mozaika vezana za smrt. 

"Ali scena predstavljena u formi mozaika je jedinstvena u Grčkoj", rekla je državni sekretar u ministarstvu kulture Lina Mendoni.

Spekulise se ko je izgradio nalazište, od Roksane, persijske supruge Aleksandra Velikog, do Olimpije, kraljeve majke ili jednog od njegovih generala.

"Prerano je reći da li je ovo kraljevska grobnica", rekla je Peristeri a prenosi AFP.

Grobnica sadrži tri grobne odaje, od kojih su dve otkrivene. Arheolozi u subotu počinju rad na trećoj odaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije