Okolina

Modriča i Vukosavlje zajedno biraju lokaciju deponije

Modriča i Vukosavlje zajedno biraju lokaciju deponije
Modriča i Vukosavlje zajedno biraju lokaciju deponije

VUKOSAVLJE - Delegacije opština Vukosavlje i Modriča dogovorile su u srijedu da zajedno odrede lokaciju za novu deponiju i riješe spor koji je nastao zatvaranjem Gradske deponije u Modričkom Lugu.

Na sastanku je dogovoreno da ove lokalne uprave zajedno utvrde na koji način će modrički Doma zdravlja, Teritorijalna vatrogasna jednica i opštinske inspekcije pružati usluge građanima Vukosavlja.

Načelnik opštine Vukosavlja Elvir Hadžiomerović rekao je Srni da je na sastanku pokrenuta inicijativa da obje opštine finansiraju projekat deponije, koja je predviđena u naselju Jezero u Vukosavlju.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o zahtjevu Skupštine opštine Modriča da opština Vukosavlje učestvuje u finansiranju Doma zdravlja, Vatrogasne jedinice i opštinskih inspekcija za usluge koje ove ustanove i institucije pružaju građanima i lokalnoj upravi Vukosavlja.

On kaže da je opština Vukosavlje izrazito nerazvijena opština, čiji je budžet nedovoljan za osnivanje i finasiranje inspekcijskih službi, doma zdravlja i vatrogasne jedinice, a ove usluge su do sada vršile ustanove i institucije iz Modriče.

"Zbog problema koji su nastali nakon zatvaranje gradske deponije opština Modriča je uputila zahtjev za preispitivanje uslova i načina pružanja usluga svojih ustanova, preduzeća i institucija u Vukosavlju", rekao je Hadžiomerović i dodao da budžetom opštine nisu planirana sredstva za ove svrhe.

On se nada da će razgovorom sa predstavnicima Skupštine opštine Modriča biti pronađeno najbolje rješenje.

Deponija smeća u Modričkom Lugu zatvorena je naredbom Republičkog sanitarnog inspektora nakon majskih poplava.

Opština Modriča odredila je kao privremenu lokaciju bivšu šljunkaru u Modričkom Lugu, nizvodno od zatvorene deponije i naselja, ali mještani spriječili deponovanje otpada i na ovoj lokaciji, pa je komunalno preduzeće "Komunalac" iz Modriče otpad odlagao na privremenoj deponiji u Kladarima Donjim.

Stanovnici mjesta Miloševac, Garevac i Kladari Donji nisu dozvolili deponovanje otpada u blizini svojih sela zbog čega protekla dva mjeseca "Komunalac" otpad vozi na deponiju u Brod, koja je udaljena više od 50 kilometara. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije