Okolina

Naučni žele da "vaskrsnu" davno istrijebljenu vrstu

Naučni žele da "vaskrsnu" davno istrijebljenu vrstu
Foto: N.N. | Naučni žele da "vaskrsnu" davno istrijebljenu vrstu
N.N.

Zahvaljujući stalnom napretku na polju razvoja moderne tehnologije, naučnici sa Univerziteta u Melburnu nadaju da će uspjeti da ožive tasmanijskog tigra (Thylacinus cynocephalus), čiji je posljednji predstavnik uginuo 1936. godine.

Biolog Endru Pask, član istraživačkog tima, navodi da je prošle godine uspješno sekvenciran genom ove vrste životinje.

Primjerak star četiri nedjelje omogućio je naučnicima da stvore "genetsku mapu" tasmanijskog tigra.

"Istraživanje nam je pružilo mnogo informacija u vezi sa jeidnstvenim osobinama Thylacinus cynocephalus. Naučili smo dosta o njegovoj biologiji i strukturi njegove populacije", rekao je Pask.

Tehniku kloniranja koja je primijenjena u istraživanju razvio je genetičar Džordž Čerč sa Univerziteta Harvard.

Čerč i njegov tim trenutno rade na oživljavanju mamuta pomoću DNK azijskog slona, koji je njegov najbliži živi rođak, piše Dejli mejl.

"To više nije domen naučne fantastike, već naučne činjenice. Doktor Čerč i njegov tim udahnuće život mamutolikom stvorenju", istakao je profesor Pask.

Najbliži živi rođak tasmanijskog tigra je numbat, ali su razlike u DNK između ove dvije vrste izuzetno velike.

"Prije pet godina morali biste prilično da izmijenite DNK numbata da bi ličila na DNK tasmanijskog tigra, ali je zahvaljujući radu na oživljavanju mamuta danas taj proces znatno lakši", objasnio je Pask.

Torbarski vuk, tilacin tasmanijski vuk ili tasmanijski tigar bio je najveći torbar mesožder savremenog doba, kojeg su istrijebili ljudi u 20. vijeku.

Nekada je naseljavao Australiju i Novu Gvineju, a posljednje utočište mu je bila Tasmanija. Na ovom ostrvu nije bilo konkurentskog dinga, pa se tu održao sve do dolaska Evropljana.

Izgledom je podsjećao na vuka ili psa, sa šarama na leđima sličnim tigrovim. Sličan oblik tijela torbarskog vuka i psa je posljedica konvergentne evolucije, pošto ove vrste nisu u bliskom srodstvu.

I mužjak i ženka su imali torbu. Kod mužjaka je ona služila zaštiti sjemenika. Mogao je da raširi vilicu do ugla od 120 stepeni i imao je pokrete slične kengurovom skoku.

Torbarski vuk bio je posljednja preživjela vrsta iz torbarske porodice Thylacinidae i roda Thylacinus. Na Tasmaniji se održao do 1930-ih, kada je konačno istrijebljen lovom, kao štetočina koja napada ovce.

Uprkos tome što je posljednji živi primjerak tasmanijskog tigra uginuo u zoološkom vrtu Hobart u Australiji 1936. godine, vrsta je zvanično proglašena istrijebljenom tek 1986. godine.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije