Okolina

Naučnici upozoravaju: Svijetu prijeti novi El Ninjo

Naučnici upozoravaju: Svijetu prijeti novi El Ninjo
Foto: Ilustracija | Naučnici upozoravaju: Svijetu prijeti novi El Ninjo

Ima 70 odsto šanse da će se vremenska pojava El Ninjo ponoviti prije kraja ove godine, ocjenjuje danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Posljednji put se ta pojava osjetila na planeti 2015-2016 i uticala je na vremenske prilike širom svijeta, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Naučnici navode da ne očekuju da će ovog puta EL Ninjo biti tako intenzivan kao 2015-2016.

Prema (SMO), klimatske promjene utiču na tradicionalnu dinamiku ovih vremenskih pojava.

El Ninjo se obično razvija svakih pet do šest godina, a vjeruje se da su klimatske promjene uticale da, kako se očekuje, ovog puta razmak bude kraći.

El Ninjo je prirodna pojava koja uključuje promjene temperatura površine vode u Pacifiku, što utiče na vrijeme širom svijeta.

El Ninjo 2015-2016 bio je jedan od najjačih ikad zabilježen i uticao je na globalne temperature, tako da je 2016. bila rekordno topla godina.

Pored toplote ta pojava je takodje dovela do suše u Africi, zbog čega se proizvodnja hrane smanjila u mnogim zemljama na tom kontinentu. U Južnoj Americi bilo je poplava u Brazilu, Argentini, Paragvaju i Urugvaju.

Ova godina je počela sa pojavom suprotnom od El Ninja, takozvanom fazom La Ninja. Voda na Pacifiku tada je bila hladnija nego što je uobičajeno.

To je sada ublaženo i prema modelima Svjetske meteorološke organizacije postoji 70 odsto šanse da se El Ninjo razvije prije kraja ove godine, ali se očekuje da će manje uticati na vremenske promjene nego prije dvije godine.

"SMO ne očekuje da će ovaj El Ninjo biti tako moćan kao 2015-2016, ali će i dalje imati znatan uticaj", rekao je generalni sekretar te svjetske organizacije Peteri Talas.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije