Okolina

Naučnici upozoravaju: Zemlja postaje planeta plastike

Naučnici upozoravaju: Zemlja postaje planeta plastike
Foto: Ilustracija | Naučnici upozoravaju: Zemlja postaje planeta plastike

Američki naučnici izračunali su da je do sada u svijetu proizvedeno ukupno 8,3 milijardi tona plastike, a polovina tog materijala u posljednjih svega 13 godina.

Ukupna količina do sada proizvedene plastike jednaka je težini 25.000 oblakodera "Empajer stejt bilding" u Njujorku ili milijardu slonova, navodi BBC.

Stručnjaci su naveli da je 8,3 milijarde tona plastike zapravo napravljeno u posljednjih 60 ili više godina, a da veliki problem predstavlja to što se predmeti od plastike, kao što su ambalaže, uglavnom koriste tokom kratkog vremenskog perioda prije odbacivanja.

Od početka masovne proizvodnje pedesetih godina, polimeri su sada svuda oko nas - od ambalaže za hranu i odjeće do djelova aviona, piše BBC.

Više od 70 odsto ukupne proizvodnje sada predstavlja otpad, uglavnom na deponijama, mada je zagađenje široko rasprostranjeno, pa zahvata i okeane.

"Ubrzano postajemo 'planeta Plastika' i ako ne želimo da živimo u takvom svijetu, onda treba da razmislimo o načinu na koji koristimo pojedine materijale, a naročito plastiku", rekao je profesor kalifornijskog Univerziteta Santa Barbara, Roland Gejer za BBC.

Oko 30 odsto do sada proizvedene plastike u svijetu i dalje je u upotrebi, dok je svega devet odsto odbačene plastike reciklirano, navedeno je u izvještaju objavljenom u časopisu "Science Advances"

(B92).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije