Okolina

Nova leteća laboratorija - svijet postaje sve toplije mjesto

Nova leteća laboratorija - svijet postaje sve toplije mjesto
Nova leteća laboratorija - svijet postaje sve toplije mjesto

VAŠINGTON - Svijet postaje sve toplije mjesto - tokom 2012. godine nivo ugljen-dioksida u vazduhu je porastao, nivo mora je rekordno visok, a led na Arktiku istorijski nizak - objavljeno je u najnovijem izvještaju američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Naučnici koji proučavaju ove ekološke promjene počeli su da rade u novoj laboratoriji - avionu "galfstrim B”, koji je prilagođen naučnim potrebama.

Pomoću novog aviona naučnici ispituju visoke atmosferske slojeve i obavljaju studije na globalnom nivou.

Leteća laboratorija nazvana je "Hajper", što je na engleskom skraćenica od: "Vazdušna platforma za obavljanje složenih ekoloških istraživanja pomoću instrumenata".

Avion može da dostigne 16 hiljada metara visine i ima dovoljno goriva da leti 11 hiljada kilometara.

U letećoj laboratoriji naučnici posmatraju oluje uživo iznad oblaka, što im omogućava da, kružeći oko planete, zabilježe hemijske reakcije u atmosferi.

Među brojnim meteorološkim instrumentima tu su i dropsonde, pamučne tube ojačane epoksidnom smolom, koje su smještene unutar strujnog kola, odakle se ispuštaju iz aviona da bi mjerile atmosferski pritisak, temperaturu, vlažnost vazduha i brzinu vjetra.

Dok sonde padaju, one mjere parametre. To je neka vrsta telemetra, slično onome kako mobilni telefon komunicira sa glavnim centrom, s tim što sonde umjesto toga komuniciraju sa avionom.

Podaci sakupljeni pomoću ovog projekta, vrijednog 81,5 miliona dolara, mogu da pomognu pri predviđanju kretanja uragana i za kreiranje modela drugih vremenskih nepogoda - navode agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije