Okolina

Opasni metali mogu se izliti u Drinu i Savu

Opasni metali mogu se izliti u Drinu i Savu
Opasni metali mogu se izliti u Drinu i Savu

BEOGRAD - Teški metali, naneseni muljem i vodom iz oštećenog jalovišta nekadašnjeg rudnika "Stolice" kod Krupnja tokom majskih poplava, stigli su do rijeke Jadar u lozničkom području i postoji opasnost da se izliju i u Drinu i Savu, pokazali su rezultati analize Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Analiza uzoraka vode uzetih 17. jula pet kilometara ispod ušća rijeke Korenite u Jadar, nakon što je zbog katastrofalnih poplava napukla brana na jalovištu, utvrdila je visoke koncentracije gvožđa, mangana, arsena i kadmijuma.

Stručnjaci su upozorili da postoji mogućnost da se opasne materije uskoro nađu u Drini u koju se uliva Jadar, a potom i u Savi, što bi predstavljalo veliku ekološku opasnost za Beograd, ali i cijelu Srbiju, prenijeli su beogradski mediji.

Analiza uzoraka vode utvrdila je da vrijednosti kadmijuma, mangana, arsena i gvožđa u vodi rijeke Korenite predstavljaju maksimalno zagađenje, objavljeno je na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika Stolice počelo je nakon majskih poplava kada je došlo do oštećenja brane na jalovištu.

Iz Gradske uprave Loznica upozorili su na ozbiljnost problema i pozvali susjedne opštine Bogatić i Šabac, ali prije svega državu da reaguju i spriječe dalje oticanje jalovine ka Drini.

"Ako su posle dva meseca od pucanja brane na jalovištu, opasne materije u visokim vrednostima stigle do Jadra, to znači da se one uskoro mogu naći i u Drini i dalje u Savi. Ovo je uzbuna za ceo okrug, ali i za Srbiju i zato što pre treba nešto preduzeti", izjavio je za "Lozničke novosti" član Gradskog vijeća Loznice zadužen za zaštitu životne sredine Dragoslav Dobrić.

Ministrastva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike Srbije formirala su krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mjera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice".

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je tada da je incident na jalovištu "Stolice" najveći iz oblasti zaštite životne sredine koji je nastao kao posljedica majskih poplava, navodeći da se u oštećenom jalovištu nalazi više stotina hiljada metara kubnih jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama arsena, antimona i olova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije