Okolina

Ovo mjesto je opasnije od Černobilja i Fukušime: Sve je spremno za Godzilu

Ovo mjesto je opasnije od Černobilja i Fukušime: Sve je spremno za Godzilu
Foto: Pixabay/Ilustracija | Ovo mjesto je opasnije od Černobila i Fukušime: Sve je spremno za Godzilu

Cijeli svijet čuo je za Godzilu.

To je praistorijsko biće koje je pod dejstvom radioaktivnog zagađenja mutiralo u čudovište otporno na sva oružja koja pravi čovjek. Lik Godzile je nastao u Japanu i postao je svjetska pop ikona. Inače, to je najdugovječnija franšiza u istoriji kinematografije. Snimljeno je više od 30 filmova o Godzili.

Da se vratimo na temu. Vode oko Maršalskih ostrva u Pacifiku su idealna sredina za pojavu prave Godzile. Ako neki oblik života mutira u čudovište krivac za to će biti Amerika koja je na Maršalskim ostrvima između 1946. i 1958. godine izvršila čak 67 nuklearnih testova. Najjača bomba koja je tamo detonirana, takozvana „bravo” hidrogenska bomba bila je 1.000 puta jača od oružja koje je upotrijebljeno u Hirošimi, prenosi RTCG.

Tokom tih testova, ostrva su prekrivena finom, bijelom prašinom koju su lokalna djeca jela. Mislili su da je to snijeg Nisu znali koliko je to radioaktivno i samim tim opasno. Amerika je zbog toga 1977. godine jedan od kratera koji je ostao iza nuklearne eksplozije pretvorila u odlagalište zagađenog zemljišta. Od betona su izgrađeni zidovi i kupola ispod koje je uskladišteno 73.000 metara kubnih otrovnog otpada. Dno nije izolovano jer je cio projekat smatran za privremeno rješenje. Od tada su prošle više od četiri decenije.

Tokom godina zub vremena je ostavio traga na kupolu. Ona je u toliko lošem stanju da bi sljedeća velika oluja mogla da je „odnese”. Ali, to nije najveći problem. Stručnjaci vjeruju da iz skladišta curi sadržaj u kojem se nalazi jedna od najotrovnijih materija na svijetu. To je radioaktivni izotop plutonijum 239 koji ostaje iza nuklearnih eksplozija. Njegovo vrijeme poluraspada je 24.100 godina.

Maršalska ostrva su se 1983. godine izborila za nezavisnost od Sjedinjenih Američkih Država. Nakon toga Amerika više nije imala nikakve obaveze prema radiokativnom nasleđu. Maršalska ostrva nemaju sredstva niti tehniku da spriječe curenje otrova u vode sa koralnim grebenima.

Nakon prethodnih redova, da se vratimo na početak teksta. Maršalska ostrva i radioaktivno zagađenje su idealni za mutaciju živih organizama i pojavu nove i prave Godzile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije