Okolina

"Pejntbol" puškama rastjeruju vukove u nacionalnom parku

"Pejntbol" puškama rastjeruju vukove u nacionalnom parku
Foto: Pixabay/Ilustracija | "Pejntbol" puškama rastjeruju vukove u nacionalnom parku

Jedan sud u Holandiji je u srijedu presudio da vlasti mogu da koriste puške za "pejntbol" koje ispaljuju kuglice s bojom koje se rapsrkavaju pri pogotku, da bi u popularnom nacionalnom parku rastjerivali vukove, jer je bar jedan od njih počeo da prilazi posjetiocima.

Ta odluka je bila pobjeda za istočnu pokrajinu Gelderland tuženu, jer je pokušala da "pejntbol" puškama plaši divlje vukove koji su u Holandiji zaštićeni, te se ne mogu loviti.

Organizacija za zaštitu divljih životinja koja se protivi tom planu rekla je da će uložiti žalbu na presudu.

Evropska komisija je prošle godine objavila da razmatra da li da mjere zaštite vukova ograniči zbog zabrinutosti stočara.

Stručnjaci i ekološke grupe procjenjuju da bi u 27 zemalja članica EU moglo biti do 19.000 vukova, a smatra se da ih ima više od 1.000 u Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji i Španiji.

Okružni sud centralne Holandije naveo je u presudi da je jedna vučica u Nacionalnom parku Hoge Veluve viđena kako se približava šetačima i biciklistima, što je nazvao "neprirodnim ponašanjem".

Taj park je popularan za planinare i bicikliste, a i dom je svjetski poznate ujmetničke galerije, Muzeja Kroler-Miler. Takođe je dom mnogim vrstama životinja uključujući jelene, muflonske ovce i divlje svinje. Te životinje su posljednjih godina više puta napadali vukovi.

Park je nedavno objavio snimak na Instagramu za koji je rekao da pokazuje sukob dva čopora vukova – jednog unutar ograđenog parka i drugog napolju.

Vještak koji je svjedočio pred sudom u ime pokrajine je rekao da je jedna vučica "sve smjelija", navodi se u saopštenju suda.

"Vještak zaključuje da to neprirodno ponašanje predstavlja ozbiljnu prijetnju po javnu bezbjednost. To što se čini da se vuk sve manje plaši ljudi, ne znači da životinja više ne može da postane agresivna i da ujede", dodao je sud.

Zasad se ne zna kada će vlasti početi da koriste "pejntbol" puške za rastjerivanje vukova u parku, prenosi RTCG..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije