Okolina

Pijavica za kratko vrijeme napravi veliku štetu

Pijavica za kratko vrijeme napravi veliku štetu
Pijavica za kratko vrijeme napravi veliku štetu

BANJALUKA - Vrtložna vremenska pojava naziva pijavica, koja se formira ispod oblaka, nije česta pojava, ali kada se desi može prouzrokovati ogromnu materijalnu štetu.

Tako nešto se prije dva dana desilo u selu Laminci Brezici kod Gradiške, kada je pijavica za kratko vrijeme napravila veliku štetu na objektima nekoliko domaćinstava, ali i na elektroprenosnoj mreži, usjevima i voćnjacima.

Meteorolog iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Igor Kovačić rekao je Srni da se na pijavicu ne može upozoriti, jer je to pojava koja se brzo javlja, ne može se vidjeti na radarskoj slici i nema instrumenata za mjerenje njene jačine.

"Brzina sa može procijeniti jedino na osnovu nastale štete, jer otprilike se zna koja brzina vjetra može prouzrokovati koju vrstu štete", rekao je Kovačić.

On je naglasio da se pijavica ne može unaprijed predvidjeti, te da je najbolje da se, ukoliko se primijeti ova pojava, ljudi sklone njenog puta i nađu zaklon, jer je to najsigurniji način da se čovjek sačuva o njenog dejstva koje se ne može ni ublažiti, niti spriječiti.

Kovačić je objasnio da je pijavica ili tromb pojava koja može biti manjih razmjera, od nekoliko desetina do stotinu i više metara, ali ima vrtložno kretanje koje ima brzinu vjetra i do 80 kilometara na čas.

On je dodao da se češće javlja na moru, a rjeđe na kopnu, te da se pojavljuje jednom ili dva puta u nekoliko godina.

Kovačić je napomenuo da takva pojava uglavnom traje dosta kratko, nekoliko minuta, te da zbog nedovoljne energije koju posjeduje brzo završava.

"Javlja se u situacijama kada imamo priticanje nešto svježijeg vazduha na zadnjoj strani tog vrtloga, a uzlazno visinsko strujanje toplog vazduha na prednjoj strani, tako da ta energetska razlika izaziva efekte vjetra i oblaka koji može dati kišu, pljuskove i slično", objasnio je Kovačić, te podsjetio da se pijavica dogodila i prije nekoliko godina u blizini banjalučkog aerodroma.

On je pojasnio da se na radarskoj slici može vidjeti samo razvoj oblaka kumulonimbus, koji u nekim situacijama daje pljusak, kiše, pojačan vjetar, a može i grad kada preraste određenu visinu i ima energiju.

"Na satelitskoj slici se može vidjeti vrtložno kretanje koje je većih razmjera, kao što su tropski cikloni, ali ova pojava se ne vidi, već samo formiranje jednog oblaka nestabilnosti kumulonimbusa koji se kreće u struji preko nekog područja", istakao je Kovačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije