Okolina

Pomračenje Sunca oduševilo posmatrače

Pomračenje Sunca oduševilo posmatrače
Pomračenje Sunca oduševilo posmatrače

SARAJEVO, TREBINJE - Pomračenje Sunca izazvalo je dosta pažnje širom BiH, u kojoj je u više gradova bilo organizovano posmatranje. Tako su se brojne Sarajlije okupile u Skejt parku kako bi svjedočile ovom astrološkom fenomenu, a kolektivno posmatranje je organizovalo Astronomsko društvo "Orion".

"Građani su imali priliku da vide trenutak kad Mjesec prolazi između Zemlje i Sunca, stvarajući sjenu na površini Zemlje. Vidjeli su djelimično pomračenje, kad je oko 60 do 70 odsto Sunca biti zaklonjeno", pojasnila je članica tog društva Ivana Kolorici i dodala da su zemlje na sjeveru Evrope mogle vidjeti oko 80 do 90 procenata pomračenja.

Naglasila je da se ova pojava dešava minimalno dva, a maksimalno pet puta godišnje.

"Posljednje pomračenje Sunca u ovom obimu u Sarajevu desilo se 1999, a sljedeće će biti 2027. godine", pojašnjava Koloricijeva.

Trebinjci su pomračenje posmatrali ispred centralne trebinjske OŠ "Jova Jovanović Zmaj" pomoću teleskopa sa solarnim filterom koji je omogućio gledanje u Sunce bez opasnosti za vid. Pomračenje je od 9.30 do 12 časova posmatralo više stotina đaka, nastavnika i ostalih mještana.

"U proteklih šest godina imali smo oko 40 ovakvih javnih posmatranja za građane Trebinja, a teleskope smo nosili i u susjedno Ljubinje i Bileću, gdje je nekoliko hiljada građana posmatralo nebeska tijela", kaže Miro Ilić, predsjednik Astronomskog društva Trebinje.

Ovo astronomsko društvo, koje postoji već šest godina, jedino je takve vrste u RS koje organizuje ovakva javna posmatranja nebeskih tijela za građane, jer je banjalučko Astronomsko društvo akademskog tipa.

Posmatranje fenomena je u Tuzli organizovalo Astronomsko društvo "Plejade" kroz teleskop koji je bio postavljen u dvorištu OŠ "Tušanj".

"Prezadovoljni smo odzivom učenika i nastavnika, kao i naših sugrađana. Ovaj spektakl smo zabilježili našom kamerom, imamo fotografije i video-snimke koji će uskoro biti postavljeni na našu Facebook stranicu", rekao je Emir Tanović iz ovog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije