Okolina

Pronađen najveći otisak stopala dinosaurusa ikada

Pronađen najveći otisak stopala dinosaurusa ikada
Pronađen najveći otisak stopala dinosaurusa ikada

Najveći do sada pronađeni otisak stopala dinosaurusa uočen je u sjeverezapadnoj Australiji i dugačak je oko 1.75 metara.

Otisak pripada sauropodu, dinosaurusu biljojedu dugog vrata. Veličina ovog otiska nadmašuje veličinu otiska koji je prošlog jula pronađen u Boliviji, a taj pripada dinosaurusu mesojedu, prenosi Si-En-En.

- Džinovski otisci stopala su bez sumnje spektakularni – rekao je Stiv Salisberi, vođa studije i profesor univerziteta u Kvinslendu i dodao da ne postoji ništa približne dužine.

Otisak stopala je samo jedan u nizu nevjerovatnih otkrića u području koje je Salisberi nazvao „Australijski park iz doba jure“.

U izvještaju univerziteta u Kvinsledu piše da je otkriveno preko 21 različitih tragova dinosaurusa širom poluostrva Dampijer Peninsula, kao i nekoliko stijena starijih od 140 miliona godina.

Salisberi kaže da su uslovi na ovom poluostrvu bili savršeni za stvaranje, ali i za očuvanje ovih tragova. Njegov tim sprovodi istraživanja na ovom području više od pet godina.

- Ovo je najzanimljiviji otisak životinjskog svijeta ikada zabilježen. Kada bismo mogli da odemo u vrijeme prije 130 miliona godina, vidjeli bismo različite dinosauruse kako slobodno šetaju obalom. Mora da je to bio sjajan prizor – rekao je Salisberi.

Otisak stopala predstavlja i prvi potvrđen dokaz da su stegosaurusi živjeli na podričju Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije