Okolina

Pronađena zastrašujuća kletva u toaletu

Pronađena zastrašujuća kletva u toaletu
Foto: Pixnio | Pronađena zastrašujuća kletva u toaletu

​Olovna tablica s kletvom iz 15. vijeka u kojoj se prizivaju Satana, Belzebub i Berit otkrivena je u njemačkom gradu Rostoku.

Prilikom građevinskih radova na proširenju gradske kuće u njemačkom gradu Rostoku arheolozi su došli do nevjerovatnog otkrića - pronašli su zastrašujuću kletvu na parčetu olova. Savijena pločica u kojoj se prizivaju Satana, Belzebub i Berit iskopana je na dnu toaleta, navedeno je u saopštenju Rostoka.

"Otkrili smo nešto što ne bi trebalo da postoji" rekao je doktor Jorg Ansorge, arheolog i vođa iskopavanja.

Ovo parčence olova je takozvana tablica s kletvom. Na njoj je, jedva vidljivim slovima, ispisan kratak tekst: "Sathanas taleke belzebuk hinrik berith". Kako je navedeno, očigledno je da je riječ o prokletstvu kojom se prizivaju Satana, Belzebub (u nekim mitovima drugo ime za Satanu, a u nekim ime odvojenog demona) i demon Berit da utiču na ženu po imenu Taleke i muškarca Hinrika ili Hajnrika.

"Jasno je da je riječ o imenima demona, ali da li su oni trebali da unište vezu Taleke i Hajnrika? Da li je ovde riječ o neuzvraćenoj ljubavi i ljubomori? Da li je trebalo nekoga od njih dvoje skloniti s puta", navodi se u saopštenju.

Struka je dodala:

"Tablice s kletvama poznate su iz antičkih vremena, iz grčkih i rimskih oblasti. Česte su bile između 800. prije nove ere i 600. nove ere. Međutim, naše otkriće je specifično jer je riječ o tablici s kletvom iz 15. vijeka. Ovo je zaista izuzetno otkriće" rekao je doktor Ansorge.

Slična otkrića iz srednjeg vijeka ne postoje, naglasio je on.

Tekst je ispisan gotičkim pismom, tj. gotičkom miniskulom, a olovna pločica sa zastrašujućom kletvom pronađena je na dnu klozeta pri samom kraju građevine.

Čak i u antičko doba, tablice s kletvom krile su se i zakopavale na tajnim mjestima kako bi bilo nemoguće pronaći ih da bi se kletva ostvarila.

"Ovo nalazište je veoma siromašno. Primjera radi, nema mnogo ostataka iz renesanse i baroka. Ali kada nešto pronađemo, to je vrhunskog kvaliteta" rekao je doktor Ansorge, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije