Okolina

Pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14. vijeka

Pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14. vijeka
Pronađeni ostaci manastira Đurđevac iz 14. vijeka
Srna

KOZARSKA DUBICA - Arheolozi Zavičajnog muzeja iz Gradiške, tragajući za srpskim svetinjama, manastirima i crkvama, na lokaciji Kriva Rijeka kod Knežice u Kozarskoj Dubici pronašli su ostatke manastirišta Đurđevac, za koje se pretpostavlja da datira iz 14. vijeka.

"Danas je završeno probno arheološko istraživanje koje je dalo pozitivne rezultate. Pronađen je oltar i veliki broj značajnog arheološkog materijala", rekao je arheolg Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujnović.

On je dodao da se pretpostavlja da je manastir prvi put srušen 1538. godine u turskoj najezdi, te da je kasnije obnovljen, ali da je konačni krah doživio krajem 18. vijeka za vrijeme dubičkih ratova između Austrije i Turske.

"Interesantna je arhitektonska osnova, istražili smo oltarski dio koji je petostran, odnosno ima stubove sa pet strana iz funkcionalnih i dekorativnih razloga i taj stil se dovodi u vezu sa periodom vladavine kralja Milutina", naveo je Vujnović.

Prema njegovim riječima, očekuje se da se u avgustu nastavi sistematsko arheološko istraživanje, a nakon toga rekonstrukcija i konzervacija kako bi nalazište postalo kulturno-istorijski spomenik.

Lokaciju u mjestu Kriva Rijeke kod Knežice danas je obišao načelnik opštine Mile Zlojutro, koji je naglasio da će konačni radovi i izgradnja novih objekata svakako doprinijeti razvoju ovog kraja.

Potpredsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Nenad Ličanin izjavio je da arheološko istraživanje i otkriće u Knežici doprinosi dokazivanju istorije i veliku radost za sve ljude tog kraja.

Profesor srpskog jezika i književnosti na banjalučkom Univerzitetu Mladenko Sadžak, koji je prije godinu i po dana počeo pisati monografiju o manastiru Moštanica, takođe je prisustvovao prvim otkopavanjima manastira Đurđevac.

On je podsjetio da su manastiri u srednjem vijeku dobijali imena po nazivima potoka i rijeka iz okruženja.

"Očekujemo ove jeseni nova saznanja o manastiru Moštanica. Dio materijala je već pronađen, a ostaje da se pretraži još nekoliko arhiva, od kojih su najbitnije u Istanbulu i Bursi, gdje bi se mogli naći podaci o obnovi, kroz istoriju porušenih manastira, ne samo Moštanica, nego i drugih", rekao je Sadžak.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije