Okolina

Protekla godina najtoplija ikad

Protekla godina najtoplija ikad
Foto: Ratko Bogosavac | Protekla godina najtoplija ikad

BANJALUKA - Protekla 2023. godina bila je najtoplija ikada izmjerena kako na globalnom, tako i na regionalnom i lokalnom nivou, objavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Na globalnom nivou bilo je pet najtoplijih mjeseci zaredom - jun, jul, avgust, septembar i oktobar, koji su bili najtopliji ikada izmjereni.

"Na našem prostoru ovu godinu su obilježile poplave u januaru i maju, velika količina padavina u jednom danu, nestabilno vrijeme i superćelijske oluje, česti olujni vjetrovi i brojni temperaturni rekordi, a u pojedinim dijelovima zemlje je čak zabilježena suša", navedno je u saopštenju, prenosi Srna.

I u Banjaluci je prošla godina bila najtoplija od kada se vrše mjerenja, iako ljeto u ovom gradu nije bilo ni blizu najtoplijeg, najtoplijoj godini doprinijeli su veoma topli zimski i jesenji mjeseci.

Januar je bio znatno topliji od prosjeka, septembar drugi najtopliji septembar od kada se vrše mjerenja, a oktobar i decembar najtopliji od kad se vrše mjerenja.

Prošla godina je u odnosu na prosjek 1991-2020. godina bila toplija za 1,7 stepeni Celzijusovih, a od prosjeka 1961-1990 koji se koristi kao referentni period za praćenje klimatskih promjena za više od tri stepena Celzijusova.

Svaki 30-godišnji period je sve topliji, a svih 10 najtoplijih godina do sada su one poslije 2000. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije