Okolina

Redford: Posljednja šansa da se spase planeta

Redford: Posljednja šansa da se spase planeta
Redford: Posljednja šansa da se spase planeta

NJUJORK - Američki glumac i reditelj Robert Redford kritikovao je političare zbog njihove nesposobnosti da se mobilišu protiv globalnog zagrijavanja.

Legendarni glumac je u ponedjeljak došao u Ujedinjene nacije gdje je pred generalnim sekretarom Ban Ki-munom i 200 predstavnika zemalja članica svjetske organizacije govorio o klimatskim promjenama.

Nije se libio da viče na uvo političara, jasno im stavljajući do znanja koliko je bitno da se planeta zaštiti.

"Svi smo odgovorni za ovu krizu. Vaš zadatak je jednostavan i izuzetno važan: treba da spasete svijet prije nego što bude prekasno", istakao je Redford.

"Ne želimo da čujemo brdo opravdanja od strane političara koji su ostali zarobljeni u 1950-im", kazao je nekadašnji holivudski srcolomac koji se već duže vrijeme angažuje u korist zaštite okoline.

"Dosta nam je toga bilo. Dosta nam je podizanja nivoa mora, širenja pustinje i nepodnošljive vrućine, dosta nam je poplava, požara i uragana", objasnio je 78-godišnji glumac, navodeći da je došao ne samo kao glumac već i kao ekolog, otac, djed i aktivista.

On je istakao tri cilja koje treba što prije ostvariti: očistiti centrale koje najviše zagađuju okolinu, investirati u nove energije i više se oslanjati na solarnu energiju i energiju vjetra.

Redford je na kraju rekao da, za njega, aktuelni pregovori o klimatskim promjenama, koji će svoju završnicu imati na konferenciji UN u novembru, u Parizu (COP21), predstavljaju posljednju šansu da se život na Zemlji sačuva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije