Okolina

Rekordna koncentracija CO2 u atmosferi

Rekordna koncentracija CO2 u atmosferi
Foto: Ilustracija | Rekordna koncentracija CO2 u atmosferi
Tanjug

Koncentracija ugljen-dioksida (CO2) u atmosferi Zemlje dostigla je novi rekordan nivo, zbog čega su neophodne drastične akcije kako bi se dostigli ciljevi predviđeni klimatskim sporazom iz Pariza, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

"Koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi je porasla rekordnom brzinom u 2016. godini. Globalna prosječna koncentracija CO2 dostigla je 403,3 molekula na milion čestica vazduha (ppm) u 2016, što je porast u odnosu na 400 ppm iz 2015. godine, i rezultat je spoja ljudskih aktivnosti i snažnih efekata klimatskog fenomena El Ninjo", saopštila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) kao specijalizovana agencija UN-a.

Posljednji put je na planeti registrovana slična koncentracija CO2 prije tri do pet miliona godina, kada je nivo mora bio za 20 metara viši nego sada, navodi se u biltenu WMO "Gasovi sa efektom staklene bašte".

"Bez brzog smanjenja CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, naći ćemo se na kursu opasnog povećanja temperatura do kraja ovog veka, koji će biti znatno veći od cilja predviđenog Pariskim klimatskim sporazmom", navodi se u saopštenju predsjednika WMO, Peterija Talasa.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije