Okolina

Sarajevo opet među najzagađenijim gradovima, Beograd na 16. mjestu

Sarajevo opet među najzagađenijim gradovima, Beograd na 16. mjestu
Foto: Vedran Radenović | Sarajevo opet među najzagađenijim gradovima, Beograd na 16. mjestu

I jutros je vazduh u Beogradu zagađen. Prema podacima sajta Beoeko jako je zagađen u Zemunu, na Novom Beogradu, Lazarevcu, Obrenovcu i Beogradu na vodi (6.00). Prema podacima sajta Er-vižual (6.15), vazduh je najlošijeg kvaliteta u Čačku, a Beograd je na 16. mjestu u svetu, dok je treći po zagađenosti Sarajevo. Očekuje se da bi popodnevni vetar mogao da raščisti vazduh.

Kao i prethodnih dana i ovog jutra je jako zagađenje na mijernim mjestima u Beogradu na vodi, Zemunu, Omladinskih brigada na Bežanijskoj kosi, Lazarevcu, Obrenovcu. Razlog za ovoliko zagađenje je previsoka koncentracija PM 2,5 čestica.

Prema podacima portala Er-vižual ubjedljivo najzagađeniji grad u Srbiji po ovom parametru je Čačak.

Najzagađeniji veliki gradovi na svetu su Lahore (Pakistan) i Delhi (Indija). Na trećem mestu je ovog jutra Sarajevo. Beograd je na 16. poziciji.

Preporuke koje treba da poštujete

Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka.

Ako volite da brzo hodate ili trčite u prirodi, danas bi to ipak trebalo preskočiti.

"Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini", navodi se u preporuci na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, posvećenoj kvalitetu vazduha.

Osjetljivim kategorijama stanovništva savjetuje se da vježbaju u zatvorenom prostoru.

Ne treba otvarati prozor kada je kvalitet vazduha ocijenjen sa "zagađen" ili "jako zagađen".

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu grijne sezone, u večernjim, noćnim i jutarnjim satima.

Tada je poželjno provjetriti prostorije nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je okvirno između 11 i 15 časova.

Ako ste mislili da vam hirurške maske mogu pomoći, to nije tačno. One pomažu da se smanji iritacija disajnih puteva, ali čestice PM 10 prodiru i kroz takve maske.

Pojedina istraživanja ukazuju na zaštitne efekte određene hrane.

Preporuka je da se u zagađenim područjima uzima hrana bogata Be-vitaminima, vitaminima Ce i E, zatim omega-3 masnim kiselinama, što se vezuje sa antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima ovih sastojaka.

I sami doprinosimo zagađenju, zbog načina na koji grejemo stanove ili zato što vozimo automobile. Možemo doprinijeti smanjenju zagađenja tako što ćemo koristiti gradski prevoz.

Šta su suspendovane čestice - PM

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: čestica u vazduhu PM 2,5 i PM 10, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

Čestice od 2,5 mikrona (PM 2,5) su najopasnije jer su najmanje.

Nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grejanje na drva i ugalj.

Lako prodiru u tijelo ljudi i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije