Okolina

Slovenački naučnik tvrdi da afrički pijesak otapa evropske ledenjake

Slovenački naučnik tvrdi da afrički pijesak otapa evropske ledenjake
Foto: Ilustracija | Slovenački naučnik tvrdi da afrički pijesak otapa evropske ledanjake
N.N.

Pustinjski pijesak iz Afrike koji nošen jakim vazdušnim strujama ponekad dolazi do Evrope jedan je od dodatnih faktora smanjivanja ledenjaka u Evropi. Pokazala su to mjerenja koja je ovih dana obavio slovenački pilot, fotograf i naučnik Matevž Lenarčič s ekipom saradnika.

Mjerenja instrumentima koji se nalaze na meteorološkim stanicama Zonblik u Austriji i Jungfrau u Švajcarskoj, upoređena s rezultatima mjerenja koncentracije pustinjskog pijeska, provedenim na letu Lenarčičeva aviona od Slovenskih Konjica do Bukurešta u Rumuniji, trasom preko  Glosgloknera i slovačke gore Prievidza daju naslutiti da se evropski ledenjaci ne otapaju samo zbog globalnog zatopljenja nego i zbog taloženja pustinjskog pijeska.

Pijesak, nošen vjetrom dovoljno velike brzine, može po vazduhu putovati više hiljada kilometara, objavili su u ponedjeljak slovenački mediji koji se pozivaju na Lenarčičeva ispitivanja. Naučnic i ekološki stručnjaci iz Lenarčičeve ekipe svoje istraživanje namjeravaju završiti do jeseni ove godine, kad će rezultate u obliku studije predstaviti u Evropskom parlamentu. Lenarčič, kako javljaju mediji u Sloveniji, trenutno čeka povoljne vremenske uslovi da bi iz aviona obavio mjerenja nad središnjim i zapadnim Alpama.

To će biti i najizazovniji dio njegove ovogodišnje misije nazvane Green Light World Flight kojom mjeri koncentracije štetnih supstanci u vazduhu koje utiču na degradiranje klime i čovjekova okoliša. Ovogodišnju misiju započeo je 24. marta letom od Portoroža do Malte, završivši je u zapadnom Sredozemlju.

Lenarčičeva ekipa mjeri koncentracije pustinjskog pijeska i ugljenika, u saradnji s kompanijom Aerosol.

(HRT)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije