Okolina

Snažan ciklon prijeti području Velikog koralnog grebena

Snažan ciklon prijeti području Velikog koralnog grebena
Snažan ciklon prijeti području Velikog koralnog grebena

SIDNEJ - Ciklon s vjetrom jačine do 300 kilometara na sat kreće se prema Velikom koralnom grebenu, u Australiji i rizikuje da izazove velike štete na obali, saopštile su u petak vlasti.

Ita, ciklon maksimalne kategorije 5, bi trebalo da dohvati Kuktaun, malo obalsko mjesto s 2.400 stanovnika, 1.600 kilometara od Brizbejna, glavnog grada države Kvinslend (na istoku zemlje).

- Svaka takva pojava iznad 80 kilometara na sat je opasna - izjavio je na državnoj televiziji ABC gradonačelnik Kuk Šajra Peter Skot.

Premijer Kvinslenda Kembel Njuman je upozorio stanare kuća izgrađenih prije 1985. godine, datum stupanja na snagu novih normi izgradnje, da se može dogoditi da ne izdrže ovaj ciklon.

On je preporučio stanovnicima da idu u prihvatne centre u petak ujutro i ponesu važne lične stvari, kao i lijekove, hranu i vodu.

Ita je u utorak, polovinom jutra, bila 175 kilometara sjeveroistočno od Kuktaunaa. Zona upozorenja je uspostavljena od Lokharta na sjeveru Kvinslenda do Inisfaila na jugu i Kairnsa, nasuprot Velikog koralnog grebena.

Tropski cikloni su česti na sjeveroistoku Australije, ali je ovaj jači od Jasija, ogromnog ciklona koji je poharao kuće i usjeve u ovom području prije tri godine

- Ovo je zaista ozbiljan ciklon. Kompaktan je i intenzivan - rekao je Endrju Tuper iz Meteorološke kancelarije.

Razorni vjetrovi, obilne kiše rizikuju da izazovu poplave i nemirno more u području u kojem prijeti Ita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije