Okolina

Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svijetu?

Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svijetu?
Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svijetu?

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, institucija od nacionalnog značaja, planira i apsolutno podržava istraživanja fosilnih ostataka dinosaurusa na Staroj planini, navodi direktorka centra Irena Dubravac.

Dubravac je novinarima povodom Dana Prirodnjačkog centra istakla da su pregovori oko projekta istraživanja u toku i da oni, kao naučna institucija, apsolutno stoje iza toga da treba podržati istraživače i naučnike u tom poslu na Staroj planini.

Ocijenila je da Srbija ima veliko nasljeđe iz praistorije koje je nedovoljno otkriveno i neistraženo. Prema studiji Zavoda za zaštitu prirode Srbije iz 2001. godine, „postoji realna mogućnost da je Stara planina jedan od najstarijih parkova dinosaurusa na svijetu“.

U studiji stoji i da su na ovoj planini otkriveni „jedinstveni tragovi dinosaurusa stari najmanje 250 miliona godina“.

„Pronalazak fosilnih tragova tekodonata jedinstven je u ovom dijelu Evrope, ali i u svijetu“, stoji u studiji i naglašava da se „nameće ozbiljna potreba da se to izuzetno značajno fosilno područje proglasi Nacionalnim parkom dinosarija“.

U Prirodnjačkom centru u Svilajncu, koji je otvoren prošle godine, nalazi sa stalna izložba „Svijet dinosaurusa“. Riječ je o paleontološkoj postavci koju čini sedam skeleta različitih vrsta dinosaurusa, koji na jedinstven način dočaravaju period mezozoika, objasnila je Dubravac. Sve skeletne replike rađene su po uzoru na orginalne fosile u Univerzitetu „Lajden“ u Holandiji.

Glava najpoznatijeg tiranosourusa je najbolje urađena replika koja je apsolutno vijerna orginalu i napravljena je na po kalupu posljednjeg iskopanog tiranosaurusa, dodala je Dubravac.

(NN, rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije