Okolina

Svijet na putu ka klimatskoj tragediji

Svijet na putu ka klimatskoj tragediji
Svijet na putu ka klimatskoj tragediji

LIMA - Američki državni sekretar Džon Keri rekao je učesnicima konferencije o klimatskim promjenama u Peruu da se svijet i dalje kreće ka "tragediji".

Razgovori u Limi ušli su u posljednji dan, a učesnici diskusija i dalje su podijeljeni, što bi moglo da onemogući bilo kakav napredak.

Keri je rekao da ambiciozan sporazum o borbi protiv klimatskih promjena "nije opcija, nego hitnost", prenio je Bi-Bi-Si.

Mnoge razvijene zemlje žele da vide promjenu u načinu na koji su države klasifikovane u borbi protiv kilmatskih promjena, koja se vodi pod okriljem UN.

Do sada su bogate zemlje bile obavezne da preuzmu obavezu da će smanjiti emisije štetnih gasova, dok to nije važilo za siromašne. Države poput SAD smatraju da je ovakva podjela zastarjela i žele da svi preuzmu neki oblik obaveze.

Keri je rekao u govoru da niko više ne treba da dobije "slobodan prolaz".

"Znam da je to teško za zemlje u razvoju. Moramo da imamo u vidu da danas više od polovine emisija dolazi iz zemalja u razvoju, pa je imperativ da i one stupe u akciju", naglasio je američki zvaničnik.

Ovakvom pristupu protive se mnoge zemlje, uključujući Kinu, koje žele da se zadrži princip "zajedničke, ali podijeljene odgovornosti".

Pojedine zemlje sumnjaju da tekst na kojem se radi u Limi predstavlja pokušaj zaobilaženja koncepta podjele odgovornosti, koji je sadržan u okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promjenama iz 1992. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije